Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V pořadí šesté putování za hrady a zámky, to by prozatím mohlo stačit.

Hurá je otevřeno. Tak jsme se dočkali. Máme 461 hradů a zřícenin, počet zámků neumím vyhledat. Na nás turistech je teď objevovat, obdivovat a žasnout, což je činnost příjemná a tělu po všech stránkách prospěšná.

U popisek vynechám často uváděný  termín...byl postaven na místě původní tvrze. Opakování nemusí být vždy matkou moudrosti. Když je to stále dokola, stává se to zbytečným až otravným.

VŠECHNNY FOTKY JSOU SAMOZŘEJMĚ MOJE A KLIKACÍ, PAČ JSEM VŠUDE BYL.

 Kunětická hora, Kuňku nebo Rumburakův hrad. Byl vypleněn i ohrožován lámáním kamene. V jeho prospěch intervenoval Alois Jirásek a Mikoláš Aleš. Cyklisté mají nahoru vjezd přísně zakázán, protože dolu jezdili jak blázni a ohrožovali pěšáky.

Když zvoláte hokej a perník, ozve se Pardubice. Přidám ještě noblesní zámek. K pokochání jsou rozhodně renesanční sály s malbami. V zámeckých valech je schován svého času přísně tajný atomový kryt s kapacitou 120 lidí. Asi těch vyvolených.

Slatiňany.  Malebný zámek s nejmladší expozicí u nás a jednou z největších hipologických sbírek na světě, což je vše o koních, a tak tématicky byla

v zámeckém parku instalována bronzová socha koně od Bohumila Kafky z r. 1935, která byla předlohou pro koně největší jezdecké sochy v Evropě – Jana Žižky na pražském Vítkově. Modelem stál Slezský norik jménem Albín Theseus.

Kostelec nad Orlicí. Empírový zámek nechal postavit Josef Kinský v letech 1829-33. Je obklopen anglickým parkem. Po válce byl zestátněn a působil tu Výzkumný ústav pro chov prasat.

V roce 1991 byl v dezolátním stavu vrácen rodině Kinských. Ti celý objekt obdivuhodně zrekonstruovali a zpřístupnili veřejnosti. V interiéru zámku okouzlí mimo jiné zrcadlový sál s výbornou akustikou.

Zámek Letohrad neboli Kyšperk, patřil šlechtickému rodu Žampachů. Postupně střídal majitele. Po roce 1945 zde bylo sídlo národního výboru, internát, městské muzeum, Letohradské soukromé gymnázium, hotel, restaurace, městská knihovna, základní umělecká škola a stálá zámecká expozice.

Stojí tu také památník Jary Cimrmana, který Kyšperk navštívil v roce 1904. Pak se vydal k Zemské bráně, kde měl s Křižíkem domluveno přehrazení Orlice hydroelektrárnou. Cestou se stavil na Pastvinách v hostinci u Vágnerů, kde na ubrus nakreslil plán přehrady. Na Zemské bráně shledal místo nevhodným, a protože hospodský ubrus vypral, nezůstal o projektu žádný záznam.

Zámek Potštejn. Současná podoba je výsledkem úprav z roku 1746. Kolem se rozkládá anglický park s růžovou zahradou. V interiéru vám učaruje mramorový sál s bohatě zdobeným štukovým stropem, kaple Nejsvětější Trojice a dobový nábytek.

Nad ním stojí hrad stejného jména, založený koncem 13. století. Do historie a především do literatury vstoupil hrabě Harduval de Chamaré, který na hradě hledal neúspěšně poklad. Aloise Jiráska to natolik zaujalo, že se nechal inspirovat k napsání románu Poklad. Ve 2. polovině 20. století byl zrekonstruován a zpřístupněn veřejnosti.

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Gotický hrad byl  nákladně přestavěn na letní a lovecké sídlo Habsburků. Byl oblíbeným letním sídlem císaře Rudolfa II. Byl oblíben Otcem vlasti, Marií Terezií, a také

nejmilejším zámkem posledního císaře a českého krále Karla I. Rakouského.

Kokořín. Byl postaven po roce 1320, později poničen husitskými vojsky a později opuštěn. V roce 1894 jej nechal přestavět v novogotickém stylu podnikatel Václav Špaček a pár let později dostavěn do dnešní podoby a roku 1951 zestátněn.

Stal se kulturní památkou a v roce 2006 byl navrácen rodině Špačků.

Zámek Přerov nad Labem. Sloužil jako správní sídlo břevnovského kláštera. Zachovaná zůstala dvoukřídlá budova s věží, zdobena bohatou sgrafitovou výzdobou. Od roku 1958 zámek využíval Československý rozhlas jako archiv. Dnes je bez využití a veřejnosti nepřístupný.

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, jeden z vrcholů baroka v Čechách. Plány nakreslil sám velký Jan Santini Aichel. Jako letní sídlo si jej nechal postavit v letech 1721-23 hrabě František Ferdinand Kinský, nejvyšší kancléř a lovčí království Českého.

Jméno je odvozeno od půdorysu ve tvaru královské koruny.

Gotický hrad Kost, byl založen roku 1349. Dnes patři bratrům Giovannimu a Piovi Kinským, kteří trvale bydlí v Itálii a na své panství v Čechách jezdí asi jako my na chalupy. O hrad se vzorně stará společnost Kinský dal Borgo. Poslední a rozsáhlá rekonstrukce byla ukončena roku 2021. Během oprav byly objeveny tajné chodby. Nelze vyloučit, že byly kutány z mileneckých únikových důvodů.

Zámek Jičín. Na jeho nádvoří už dlouho stojí, kdo jiný než Albrecht z Valdštejna.

Ovšem kraji vládne z lesa Řáholce především Rumcajs a jeho rozvětvená rodina.

Luštěnice.  Postupně chátral, ale v minulém století byl nákladně opraven. Dnes je v držení několika soukromých spoluvlastníků. Část budovy slouží ještě stále jako pošta a obecní úřad.

Mnichovo Hradiště. Renesanční zámek, nechal postavit Václav Budovec z Budova, po Bílé hoře popravený na Staroměstském náměstí spolu s 27 českými pány. Zámek přešel do vlastnictví, koho jiného, než Albrechta z Valdštejna. Jeho rodu patřil až do roku 1946.

 Loučeň, romantický zámek s rozlehlým parkem, labyrintáriem a dalšími atrakcemi.

Jako jediný u nás se věnuje šlechtickému rodu Thurn-Taxisů, kteří zde žili od počátku 19. století. Od roku 2000 je v soukromém vlastnictví. Téhož roku začala také jeho velmi povedená rekonstrukce.
 

Lysá nad Labem. Hrad byl v majetku Přemyslovců, českých kněžen a královen. V  roce 1548 byl povýšený na královský. V současné době zámek slouží jako domov důchodců.

Podzámecký park tu nejenom v létě úžasně rozkvétá.

Zřícenina hradu Valečov. Prohlídka je nahoru dolu a nabízí výstup na lávku a pohled do krajiny, cestou zpět protažení úzkými vytesanými chodbami a ve finále lze nahlédnout do devět metrů hluboké hladomorny, a také do skalních bytů.

Košumberk, ač napůl zřícenina, pozoruhodně žije dobovými akcemi.

Jezdíte do Dalečína na motokros? Tak na chvíli zapomeňte na motorky. Přímo v obci stojí pozůstatek hradu, který patřil do pásu opevnění podél Svratky. Třeba Pernštejna. O hradu se toho moc neví, pořádně ani kdy byl postaven.

Nymburk sice nemá hrad ani zámek, ale zase parádní hradby. Město založil Přemysl Otakar II. Za husitských válek postavené severní hradby se šesti věžemi přiléhající k Labi, odolaly po rekonstrukci dodnes.

Také královské město Polička má velice zachovalé hradby bez hradu.

Zámek Poděbrady. Zpráva z roku 1268 říká, že Přemysl Otakar II. zde nechal postavit vodní hrad. V dobách obléhání odolal vojskům císaře Zikmunda i husitům. Poškozen byl za Třicetileté války. Dnes tu sídlí muzeum a Ústav jazykové přípravy zahraničních studentů. Zda se tu narodil Jiřík z Poděbrad a Kunštátu, jak zní celé jeho jméno, není tak úplně jistý.
 

Mohl se zrovna tak narodit na zámku Kunštát, což je komplex zámeckých budov, obklopených  parkem s ojedinělým psím hřbitovem.  Nedávno se přišlo na středověké nástěnné figurální malby, doposud ukryté pod vrstvami novodobějších omítek. Pod zámkem se pořádají pravidelně Slavnosti řemesel.

Zámek Hluboš byl prvním rekreačním sídlem prezidenta T. G. Masaryka, který zde s rodinou pobýval v letech 1920 až 1921. Přilehlá botanická zahrada byla nejstarší na území Čech, a tak se některé stromy z Ameriky a Číny úplně poprvé dostaly do naší vlasti. V současné době zámek chátrá a je předmětem majetkových sporů.
 

Rokokový zámek Dobříš. Do roku 1942 ve vlastnictví rodiny Colloredo-Mannsfeld, byl vyvlastněn ve prospěch německé říše. V roce 1945 následovala konfiskace státem. V roce 1998 byl rodině navrácen a prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Současným majitelem je Dipl. Ing. Jerome Colloredo-Mannsfeld.

Barokní zámek Křinec sloužil jako reprezentační sídlo šlechty. Jistě zaujme velký barokní Kamenný sál a Modré salonky, což jsou dámské pokoje s rokokovými freskami od holandských a italských mistrů. Po druhé světové válce zámek chátral. Od roku 1965 je kulturní památkou České republiky.

Trošku posilnění a valíme dál.

Zámek Tovačov. Komplex budov ohraničují dvě nádvoří. Byl několikrát přestavován a dnes je majetkem města. Dominantou celého areálu je 84,5 metrů vysoká Spanilá věž, viditelná z daleka i široka.

Dřevohostice.Původně vodní zámek byl postaven na málo únosné a silně zvlhlé půdě, kterou bylo třeba zpevnit olšovými základovými rošty.

Státní zámek Holešov. Zachovaly se tu nádherné nástropní malby, ale zámek je bohužel bez mobiliáře. Pořádají se tu různé kulturně společenské události.

Dvě zimní podvečerní zastávky.  Brno, Špilberk nebo-li Špilas. Nechal ho postavit Přemysl Otakar II. V době rakouské monarchie sloužila mohutná pevnost jako nejtěžší vězení, zvané žalář národů a vojenská kasárna. K areálu patří hradby, kasematy, opevněný vodojem a vyhlídka.
 

 Blansko. Renesanční zámek, nyní sídlo muzea. Patřil rodu Salmů Začátkem 20. století  začal chátrat a byl využíván jako nájemní dům a noclehárna. Svého času tu působily takové celebrita jako Josef Mánes a Josef Dobrovský. Rekonstrukce proběhla v letech 1960-1969.

Bučovice. Zámek se zachoval v čisté renesanční podobě s arkádovým nádvořím s 90 sloupy, bohatě vyzdobenými 540 reliéfy. Zobrazují motivy, erby, fantastická zvířata, bytosti či hudební nástroje a všemu vévodí kašna.

A pak se to stalo. Omámen touto nádherou,

jsem prokázal nedostatek řidičských předpokladů a hned na náměstí motorku položil. Žádné drama, spíš obveselení kolemjdoucích, ale odtah byl nutný. Co čert nechtěl nebo spíš chtěl, cestou kleknul i odtah, a tak jsme na další čekali dva. Pojednání O NEHODĚ ZDE.

Nezbylo, než to domů vzít vzdušnou čarou a bez dlouhých řečí. Slavkov, sídlo Kouniců. Před bitvou Tří císařů zde přespal ruský car Alexandr a druhý den po bitvě císař Napoleon. Samostatná FOTOREPORTÁŽ ZDE shlédnutí obvlášt doporučuji.

Křtiny. Famózní  poutní kostel Jména Panny Marie aneb J.B.Santini v praxi. Vzadu je trošku zastíněn zámek v podobě písmene L.Samostatná fotoreportáž ZDE

Rájec-Jesřebí, ojedinělý zámek ve stylu Ludvíka XVI. Samostatná fotoreportáž ZDE

Svojanov. Hrad českých královen obýval i Záviš z Falkenštejna. Samostatná fotoreportáž ZDE

a ještě oblet  rokokového zámku, kterému se říká Malý Schönbrunn nebo České Versailles. Nápověda dostatečná, a tak každý ví, že se jedná o Nové Hrady. Samostatná fotoreportáž ZDE

 Během průletu jsem náhodně zaznamenal ještě jeden pozoruhodný objekt.

Předešlá fotoreportáž PÁTÉ PUTOVÁNÍ ZA HRADY ZÁMKY

Autor: Jaromír Šiša | úterý 4.4.2023 9:13 | karma článku: 38,91 | přečteno: 2507x
  • Další články autora

Jaromír Šiša

Jsem důchodce a nemám věčně na nic čas.

V různých obměnách často slýchané a na první pohled nelogická hláška, má velice jednoduché vysvětlení. Důchodci totiž zahodili

24.4.2024 v 12:25 | Karma: 40,88 | Přečteno: 3109x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem s foťákem kroužil kolem komína,

což znamenalo nastavit na kružítku 50 km, zabodnout doprostřed kuchyně, ohraničit prostor, nasednout a vyrazit. I když demarkační čáru jsem občas malinko i přejel. Výprava je inspirována dobou, kdy

10.4.2024 v 9:10 | Karma: 38,37 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma: 39,86 | Přečteno: 3359x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma: 37,43 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská, to k sobě ladí.

Přemysl Otakar I. je možná trochu zapomínaný Přemyslovec, byť jeho úsilím se narodila jedna z nejdůležitějších listin pro vývoj české státnosti. V roce 1158 byl na českého krále korunován Vladislav II. I když pouze

5.3.2024 v 9:06 | Karma: 35,67 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 551
  • Celková karma 38,53
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik