Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putování za hrady a zámky v pořadí páté.

Už za měsíc začne hlavní turistická sezona, a tak plynule navážu na předešlé zámeckohradní výpravy. Je na čase zkontrolovat turistický botník. Opáčko nebo nápověda nejsou od věci. K základním infomacím přidávám nějakou zajímavost.

VŠECHNY FOTKY JSOU SAMOZŘEJMĚ MOJE A KLIKACÍ

 Velké Meziříčí. Renesanční zámek vznikl přestavbou hradu a vlastníkem je rod Podstatzký-Lichtenstein.  V 18. století byl rozšířen o barokní křídlo podle návrhu Jana Blažeje Santiniho.

 Zajímavostí je Sarajevský salon, věnovány císařským manévrům z roku 1909. Mezi hosty tehdy patřil císař František Josef I., německý císař Vilém II. a následník trůnu František Ferdinand d´Este. Docela slušnej papalášskej mejdan.

Zámek Křižanov. Sídlil zde Přibyslav z Křižanova, otec sv. Zdislavy. Dlouho ležel v sutinách. Později byl barokně přestaven a v roce 1945 konfiskován. Vznikly zde byty a kanceláře a komančové přidali Strojně traktorovou stanici a  kravín. Od r. 1960 zde působí ústav pro zdravotně postiženou mládež.

Rozsáhlý státní hrad Veveří. Postaven byl jako lovecký hrad moravských markrabat. Markrabětoval tu také Otec vlasti. Jedna z přístupových cest vede lodí po Prýglu, a tak má hrad i svůj přístav. Který to má?

Nedávno byla uvedena do provozu lávka spojující hrad a levý břeh s pravým. Radost z toho mají především pěšáci, ale i cyklisté. Prýgl se tím dá obejít nebo objet a cesta po traverzách je děsně romantická.

Renesančního zámku v Rosicích se ujali Žerotínové. V dalších letech se majitelé často střídali. Dnes je ve vlastnictví státu. Zámek ukrývá také protiatomový kryt, který lze v rámci prohlídky navštívit.

Podhradí si mimo kryt žije svým životem.

 Oslavany. Renesanční zámek s arkádovým nádvořím býval cisterciácký klášter. Nepřežil však husitské nájezdy a následný požár. Zrušený klášter nechali noví majitelé přestavět na renesanční zámecké sídlo.

 Navštívit tu lze hasičské muzeum a část prostor je věnovaná oslavanské tepelné elektrárně, první parní elektrárně na Moravě. V zámku sídlí rovněž Zámecký pivovar.

Lednice. Perla jižní Moravy s botanickou zahradou je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného mezi světové kulturní dědictví UNESCO. První historická zpráva pochází z roku 1222. V 17. století zde byla vytvořena podzemní jeskyně, která slouží návštěvníkům dodnes.

Pořádaly se tu VIP dejchánky evropské šlechty. Sloužily k tomu reprezentační sály s vyřezávanými stropy, dřevěným obložením a vybraným mobiliářem, což nemá v Evropě obdoby.

Valtice. Rodinné sídlo Lichtenštejnů. Navštěvoval ho císař František Josef I. Součástí expozice jsou mimo jiné dva originály Řádu Zlatého rouna.

 V mísních sklepích je umístěn Salon vín, kde lze ochutnat za 100 nejlepších vín daného roku.

  

 Mikulov. Třetí do valticko lednického trojúhelníku. Jeho historie sahá do 11.století. Silueta  zámku nelze v krajině Pálavy přehlédnout. Pobývala zde  řada známých osobností. Například císař Napoleon.

 V roce 1945 vyhořel, ale byl postupně nákladnou rekonstrukcí opraven. V zámeckém sklepě je umístěna expozice vinařství. V patře pak sál předků.

Ždánice. V 17. století prošly zámecké interiéry úpravami, další přestavba v duchu baroka proběhla později. Od roku 1850 zámek sloužil jako sídlo okresního soudu a berního úřadu. V současnosti je v soukromém vlastnictví.

Ve Ždánicích nemají pouze zámek, ale také Golema

Čejkovice. Zámek byl přestavěn ve 2. polovině 16. století z tvrze. Pamatuje příchod templářů na naše území. Později tu jezuité vybudovali rozsáhle sklepy dlouhé až 650 m. V současnosti v zámku sídlí hotel.

Těšany. Zámek je chráněná památka. Byl postaven v 17. století jako rezidence brněnských dominikánů. Protože v obci nebyl kostel, zřídili si v rezidenci vlastní kapli.  V roce 1999 prošel rekonstrukcí a nyní je v soukromém vlastnictví.

Zámek Moravský Krumlov. V současné době tu probíhá celková rekonstrukce, ale slavná Slovanská epopej od Alfonse Muchy je přístupná.

Žleby. Zámek je proslaven historickými interiéry, expozicí zbraní, divadelním sálem a ojediněle vybavenou zámeckou kuchyní. K romantickému prostředí je třeba přičíst také anglický park.

Původně gotický hrad Houska založil Přemysl Otakar II. V roce 1590 byl přestavěn na renesanční zámek. Období středověku připomíná hradní kaple s cennými nástěnnými malbami. Známou je Zelená světnice s malbami z 16. století a také lovecký a rytířský salon, jídelna nebo taneční sál.

 Přemysl Otakar II. založil také vimperský hrad, jako strážní pevnost nad stezkou z Bavorska do Čech. Později vzniklo předsunuté opevnění a hrad by spojen s opevněným městem v jeden dobře hájitelný celek. V nové době tu měl kanceláře velkostatek a Jihočeské státní lesy.

V roce 2010 je zámek prohlášen národní kulturní památkou a v havarijním stavu jej v roce 2015 přebírá Národní památkový ústav. Ten postupně památku obnovuje a zpřístupňuje veřejnosti.

Zámek Mělník. Na konci 17. století si nechal postavit hrabě Heřman Jakub Černín. I když je dnes ve špatném stavu a veřejnosti nepřístupný. Z původního vybavení zámku se bohužel nic nedochovalo. Nyní je soukromým majetkem.

Neuberk. Barokní zámek z roku 1738 byl založen roku 1738. Kolem patrové budovy vznikl v  19. století anglický park. Vlastníkem je zemědělská škola, která jej využívá pro výuku praktických dovedností.

Zámek Jezeří dělí dva světy. Na jedné straně slavnou minulost s přepychem knížecího sídla, na druhé období zmaru a zapomnění. V roce 1996 se stává zajímavým prezentací neopravené památky, kdy je návštěvník svědkem její postupné proměny.

Z terasy byl ve své době jistě utěšenější pohled.

Hrad Cheb je jednou z našich nejvýznamnějších románských památek. K nejlépe dochovaným částem patří hradní kaple a Černá věž, součást románského opevnění.

Praha, letohrádek Hvězda v oboře na Bílé hoře, kterou založil císař Ferdinand I. Za císaře Josefa II. sloužil jako muniční skladiště. Zásadní rekonstrukce proběhla v letech 1948–1952, za účelem expozice Aloise Jiráska. Další rekonstrukce proběhly v letech 1986–2000.

Řekněme, že jsem na půli cesty, tak se na tu druhou stylově posílím.

Novorenesanční zámek Třešť. Majetek baronů rodu Sternbachů, po roce 1945 žákovský domov, od roku 1986 majetek Akademie věd.  Zámek je spjat s Franzem Kafkou, který tu pobýval. Své o něm ví také pan Tau. V současné době po velké rekonstrukci ultraluxusní hotel.

Pernštejn, jeden z nejnavštěvovanějších hradů. Dal by se přeložit jako Medvědí kámen. Počátky rodu Pernštejnů najdeme ve 13. století. V 15.století Jan z Pernštejna hrad prodal a od té doby se majitelé střídali. Kdyby tehdy byly už realitky, vydělaly by slušné groše. Posledním majitelem byl až do roku 1945 rod Mitrovských, kteří neměli naštěstí dost peněz na plánovanou romantizující přestavbu, a tak se hrad dodnes zachoval v původní goticko-renesanční podobě.

Točilo se tu spoustu filmů, zvláště pak pohádek. Třeba Sedmero krkavců, Pták Ohnivák, Jak se budí princezny, ale také  horor Upír Nosferatu nebo italský seriál Princezna Fantaghiro

Zámek Nové Město nad Metují. Po požáru v roce 1526 byl přestavěn a jeho nepravidelný čtyřúhelníkový půdorys se dochoval dodnes. Později následovaly úpravy v letech 1909-15 vedené Dušanem Jurkovičem. Z tohoto období vás okouzlí dobové interiéry ve stylu vrcholné secese a funkcionalismu.

Na počátku 20. století při přestavbě zámku nechali jeho majitelé přebudovat bývalý hospodářský dvůr na květinový park a zrekonstruovali přilehlou terasovitou zahradu. Ke snadnějšímu přístupu i úkryt před nepohodou nechal Dušan Jurkovič postavit místo bývalé dřevěné lávky krytý dřevěný most.

Zámek Vidim. Doba výstavby je nejistá. Do roku 2014 byl stav hospodářských budov i parku neutěšený. Poté byly opraveny pohledové části fasád a interiér. Opravený zámek dnes slouží jako dům pro seniory.

Hrad Sovinec byl založený mezi léty 1329 – 1332. V 17. století, kdy hrad vlastnil Řád německých rytířů. Vojenský význam hradu postupně klesal a jeho rozklad doprovázelo i rozprodávání stavebního materiálu. Od roku 1904 byl změněn na letní sídlo velmistra Řádu.  V době 2. sv. války sloužil wehrmachtu a jako zajatecký tábor.

Renesanční zámek v Lipníku s terasovou zahradou si až do roku1858 zachoval svou podobu.  Po 2. světové válce přešel zámek do vlastnictví státu. V letech 2002 – 2003 byl zrekonstruován a slouží jako sídlo městského úřadu.

Když se řekne Helfštýn, ozve se...monumentální hradní architektura. Celý komplex tvoří řada staveb, včetně čtyř nádvoří. Má pět bran, množství bašt, věží a rozsáhlý systém vnitřního i vnějšího opevnění. Svojí rozlohou patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě.

 Říká se mu strážce Moravské brány. Než celý areál projdete nahoru a dolu, pocítíte to na nohách.

Hrad Šternberk založil v polovině 13. století Zdeslav z Chlumce a ze Šternberka. Z původní stavby se zachovaly zbytky opevnění, zdi hlavního paláce a také mohutná okrouhlá věž. Pozoruhodnou památkou je také secesní osobní výtah.

A už mířím fakt domů, ještě zdvořilostní zastávka u Kučerů na zámku Nové Hrady,

zrovna se tam nakrucovaly Tatrovky z Bystřice nad Pernštejnem,

 u sousedů v Litomyšli, kde se narodil Bedřich Smetana a už jsem doma na

hradišti s wellness, postaveném začátkem tohoto století v zahrádkářském slohu. Je obývané sezónně podle agrotechnických lhůt a celoročně kocourem Karlem. K objektu patří dva skleníky, několik arů orné půdy a dobové zahradnické nářadí.

Předešlá fotoreportáž ČTVRTÉ PUTOVÁNÍ ZA HRADY A ZÁMKY

Autor: Jaromír Šiša | středa 1.3.2023 8:04 | karma článku: 38,93 | přečteno: 1906x
  • Další články autora

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem s foťákem kroužil kolem komína,

což znamenalo nastavit na kružítku 50 km, zabodnout doprostřed kuchyně, ohraničit prostor, nasednout a vyrazit. I když demarkační čáru jsem občas malinko i přejel. Výprava je inspirována dobou, kdy

10.4.2024 v 9:10 | Karma: 38,03 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 3206x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma: 37,29 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská, to k sobě ladí.

Přemysl Otakar I. je možná trochu zapomínaný Přemyslovec, byť jeho úsilím se narodila jedna z nejdůležitějších listin pro vývoj české státnosti. V roce 1158 byl na českého krále korunován Vladislav II. I když pouze

5.3.2024 v 9:06 | Karma: 35,57 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

Reklamní hlášky, slovní hříčky a srandovní nápisy, které rozesmějí.

Syrová reklama je nudná, ale dá se nápaditě okořenit. Stejně tak životem tvořící hlouposti. Jinak bychom měli o jeden důvod k úsměvu míň. Naštěstí jsme humorem dobře zásobováni, však posuďte sami, co jsem posbíral během cestování.

22.2.2024 v 9:10 | Karma: 43,12 | Přečteno: 5529x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Ruský plyn do českých kotlů.

Evropa správně pomáhá Ukrajině a zároveň nákupem ruského plynu financuje Putinovu agresi a sama zbrojí, aby se případné ruské agresi bránila. Živit válku na obě strany, to nevymyslíš. A my? V listopadu k nám z Ruska přicházelo

9.2.2024 v 9:43 | Karma: 35,88 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Politika

Jaromír Šiša

Zámek, skanzen lidové architektury a veteráni na jednom fleku.

Přerov nad Labem má něco přes tisíc obyvatel, ale výše uvedené tam turista všechno najde. Navíc na jednom fleku vedle sebe nebo naproti, do čehož lze zahrnout i restaurací na oběd. Které město se takto může chlubit?

7.2.2024 v 10:10 | Karma: 36,93 | Přečteno: 977x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Žďárské vrchy zdokumentované fotoreportáží.

Fotky lze nechat v reportáží jen tak plynout, bez obkecávání. Aspoň do půlky. Neni vždy nutné uvádět, kde se fotka narodila nebo dokonce udávat souřadnice, stačí jen napsat...viz nadpis...a blízké okolí k tomu.

25.1.2024 v 10:20 | Karma: 37,96 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Mám radlice v ponoru.

Význam nadpisu v brněnském hantecu docvakne i bez jeho znalosti. Stav mého chrupu přesně vyjadřuje také v současnosti frekventované slovo. Ano, mám zuby v dezolátním stavu. Nebo spíš byly, protože

12.1.2024 v 8:11 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

Příběh nejdříve nešťastného a potom šťastného kocoura Karla.

Nad městem máme zahradu, kde se z čista jasna objevil kocour. Byl vykastrovaný a přítulný, a tak se zdálo, že se jenom zaběhl. Jenže ani další dny se obraz nezměnil a bližší pohled navíc prozradil, že má

3.1.2024 v 8:11 | Karma: 40,61 | Přečteno: 1455x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Žďárské vrchy, celoročně ozdobené sochami.

Pohodlnou procházkou z tepla domova, nabízím vánoční nadílku soch. Všechny jsou parádní a na báječný poznávací a vyhledávací výlet jako stvořené. Jako prémii vám otevřou náruč Žďárské vrchy. Než ale vyrazíme, je třeba sdělit, že

18.12.2023 v 9:06 | Karma: 38,38 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Slavkov. Malinko slovem, hodně obrazem.

Vzpomínkové akce na Bitvu tří císařů se konaly 2.prosince. Přesně na den, kdy před 218 lety proběhla samotná bitva. I počasí bylo přibližně stejné. Velká bitevní ukázka se rozzuřila 12 km západně od Slavkova. Současně s tím

7.12.2023 v 8:33 | Karma: 35,35 | Přečteno: 895x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Jízda parním vláčkem s Mikulášem, andělem, čerty a vzpomínkou.

Pro děti to byla dvojnásobná atrakce. Kam se hrabe pendolíno, třeba s deseti Mikuláši. To přece nečudí, nesyčí, nevoní, necuká, nešpiní, nedrncá, má polstrované sedačky a nelze otevřít okna.

27.11.2023 v 9:03 | Karma: 36,42 | Přečteno: 900x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Kopce, doly, lesy, rybníky, Pičín a další zajímavosti.

Výlet to byl komplexní. Jezdili jsme v Příbrami a okolí, fárali pod zem a vystoupali na nejvyšší bod Brdů, a tím si zajistili dostatečné množství pozoruhodných zážitků a vzpomínek z různých nadmořských výšek.

21.11.2023 v 10:05 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1105x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Evropa v područí islámu.

Demografové a statistické modely říkají, že v roce 2100 může většina evropského obyvatelstva vyznávat proroka Mohammeda. Na půdě starého kontinentu se v rodinách průměrně rodí

9.11.2023 v 13:35 | Karma: 40,83 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

Sukně žen, dokonalá zbraň na muže aneb genderově nevyvážený článek.

Můžeme se před volbami i po nich vzrušovat jakkoliv, ale už od dob, kdy o demokracii nikdo nic nevěděl, to pravé vzrušení číhá jinde. Ano, žena. Byla stvořena géniem pro potěšení mužských očí. Má sice jenom jednu zbraň,

26.10.2023 v 9:36 | Karma: 40,78 | Přečteno: 6333x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O báječném srazu lokomotiv aneb elegance v kříšťálové podobě.

Stalo se tak v Dolní Lipce, v souvislosti 150 let od zprovoznění Moravské pohraniční dráhy z Dolní Lipky přes Hanušovice do Šternberka. Do místa oslav se sjely tři historické kouřící vlaky. Z České Třebové, Pardubic a Olomouce.

9.10.2023 v 10:14 | Karma: 40,69 | Přečteno: 6769x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Dnes má svátek každý Jaromír, tedy i nešťastný kníže přemyslovský.

Ještě před knížetem pár obecných informací. Jméno má slovanský původ a sahá až k staročeskému „jaryj“ s významem bujný, silný a "mír", klidný. Něco jako klidná síla. Horoskop mu přisuzuje neodolatelný šarm s úspěchem u žen a také

24.9.2023 v 9:10 | Karma: 36,48 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem si žil na zámku Loučeň a coural po okolí.

Vyzkoušet si, jak se žilo v v podzámčí, by jistě bylo fajn, ale pohodlný život šlechty je lákavější. Pač to je samá hostina, taneček, procházka a někdy šíření osvícenských myšlenek.

19.9.2023 v 9:02 | Karma: 38,92 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Vstávej, obsadili nás Rusáci.

Těmito slovy mě zhruba touto dobou před 55 lety vzbudil otec. To už matka stála v sámošce frontu na všechno možné a bratrovi odebrali z vysílačky koncové elektronky, aby jako radioamatér nešířil dezinformace. I když oproti

21.8.2023 v 8:03 | Karma: 41,72 | Přečteno: 4819x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 550
  • Celková karma 38,06
  • Průměrná čtenost 3809x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik