Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J28a44n 81R29á41ž

28. 9. 2022 8:21

Nezpochybnitelným faktem je, že o založení státnosti českého státu, jako suverenní země ve středu Evropy, se zasloužil zásadním způsobem kníže Boleslav I.

Boleslav I. byl totiž tím kdo i svými vojenskými vítezstvími a obratnou diplomacií získal respekt pro český stát, uznání sebe sama jako jeho vládce, a to jak u sousedů, tak i u církve. Je tedy primárně zásluhou Boleslava I, nikoliv Václava, že české země ztratily status pouhého vazala římského krále a staly se po prvé suverenním státem.

Kult sv. Václava, jako zakladatele české státnosti byl vytvořen uměle a měl hlavně deklarovat přechod českých zemí z náboženského ritu Řeckého na náboženský rit Římský , převládající v západních zemích a tím dokladovat uznání příslušnosti Čechů k západnímu civilizačnímu okruhu římským králem i katolickou církví. Že kníže Václav byl zakladatelem suverenní české státnosti je jedním z mnoha mýtů, které ač neodpovídají reálné skutečnosti, stále zaplevelují povědomí o české historii. .

4 0
možnosti
Foto

a stejně tak je nezpochybnitelným faktem, že má prsty ve smrti Václava a v následných čistkách, za které by se nemusel stydět ani krutovládce, což ale k rannému středověku nějak patřilo. "Výběr" koho si vybrat za patrona tím je dán, bratrovrah by k tomu moc neseděl.

0 0
možnosti
  • Počet článků 551
  • Celková karma 38,64
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik