Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky za připomenutí této "prkotiny" v době, kdy se tu většinově probírají "hlubší a závažnější" témata.

R^

7 0
možnosti
MB

Mnichov se dá rozebírat donekonečna. I spousta mýtů. O Dohodě Prahy s Londýnem - Žádná nebyla. Podobně o pomoci Moskvy - Jak? I zajímavé, že Balkán se k pomoci aktivizoval - Srbové. E. Beneš, se pak ukazuje jako porodník a hrobník. Němci žili v pohraničí 700 let - Jejich problematika byla odsunována a neřešena. Jedním z nápadů bylo, že bychom měli uspořádání, podobné Švýcarsku - Kantony. E. Hácha je pro mne světec ! To, že do něj kopali komunisté chápu, proč ovšem i Beneš? Jemu se Mnichov stal doživotním traumatem - Pak lze pochopit jeho - Mosty a Dubiska. Pro mne z celého plyne, že je zapotřebí být někde ukotven - EU a NATO. Zcela přirozené spojenectví. Nápadům na Neutralitu je třeba se usmívat. To si mohou dovolit pouze bohaté státy a potřeby mít vlastní armádu je to stejně nezbavuje! Dnes je dostatek informací - Jsem zvědav, kdy mi bude vmeteno, že zase přepisuji historii ... :-)

9 4
možnosti
SB

Píšete, že německé problémy nebyly řešeny.

Ale o ně přeci vůbec nešlo. Zcela jasně to ukázal další vývoj situace.

Německo Sudety dostalo. Kdyby skutečná příčina visela právě v těch Sudetech, tak by touto změnou hranic to skončilo. Ale ve skutečnosti Hitler pokračoval v dalších agresivních výbojích.

Útok na Polsko, a později na Sovětský (tedy směr východ). zabrání Dánska (tedy směr sever), zemí Beneluxu (tedy směr západ), balkánských zemí (tedy směr jih). Více světových stran už není a na všechny čtyři se Hitler tlačil dávno poté, co Sudety už měl. To všechno by bylo zcela bez vazby na sudetoněmeckou otázku, i kdyby ještě nebyla vyřešena podle jeho představ, ale ona navíc vyřešena podle jeho představ už byla, takže o to více je to bezpředmětné.

To vše dokazuje, že ten režim byl agresivní a že o nějaké sudetské Němce mu vůbec nešlo.

Když někdo bude mít sousedské spory s majitelem sousední zahrádky, tak to třeba může vést k tomu, že v přehnané reakci na podstatu těch sporů třeba vandalsky poškodí jeho automobil. Ale nemůže to vést k tomu, aby vykradl banku v padesát kilometrů vzdáleném okresním městě, které s tím nemá vůbec nic společného. Navíc aby ji vykradl dokonce až poté, co v tom sousedském sporu dosáhne svého.

4 1
možnosti
Foto

Odstpupit pohtaničí byl Benešův nápad i když ne v takové rozsahu. Jednalo se jenom o výběžky hranic. Naše vláda byla informována dne 19 září o jednání v Locarnu, kde bylo dohodnuto, že ČSR odstoupí část pohraničí.Naše vláda po dlouhém jednání návrh odmítla. V 120 hodin na 21. září navštívil Beneše Newton a předložil mu odpověď Francie a V. Británie. Nevyspalý Beneš ve dvě hodiny ráno a svolal vládu a v 17:00 hodin vláda vyslovila souhlas s odstoupením Pak se šprajcl Hitler a začal vyhrožovat válkou. Začalo další kolo jednání, které skončilo Mnichovem, jak je známo..

1 0
možnosti
JM

Ty výběžky hranic by nebyl moc problém, stejně v podstatě nešly bránit, stavět tam opevnění nebylo rentabilní a ani tam nebyl důležitější průmysl. Ale pro Francii to byla dobrá záminka, nakonec nám ovšem vzali nejméně desetinásobek původně nabízeného území, s klíčovým průmyslem, zdroji surovin a pohraničním opevněním.

1 0
možnosti
SB

Sice stoprocentně souhlasím s vašimi názory na Mnichovskou dohodu, avšak po určité době nelze dost dobře připomínat každé výročí každý rok.

Letos není kulaté výročí této hanebnosti.

0 0
možnosti
Foto

Není na škodu připomínat. Nejde o to, zda jde o kulatá ,,výročí", ale o to, aby nebyly vytrhávány z kontinuity událostí a dějů jen ,,části" dle toho, jak se zrovna komu hodí. Jde o dějiny XX. století, které se nikdy netýkaly toliko naší vlasti, avšak i ty naše ovlivnili, a to zásadně.

10 0
možnosti
JF

J47i29ř64í 48F31o44g28e20l

30. 9. 2019 10:14

Je to smutné, ale je to tak.

V dnešní době je však, bohužel, v módě dějiny trochu překreslovat a přikrášlovat. A obávám se, že až vymře naše-vaše generace +- šedesátníků, bude vymalováno tak, že jsem válku zavinili my a odsun bude dáván na roveň šoa.

Díky za blog.

18 1
možnosti
PL

P39e35t69r 56L55u65k55e70š

30. 9. 2019 10:13

Soužití Čechů s Němci určitě nebylo bez mráčku, ale Henlein na začátku problému nestál. Ten má počátek v roce 1918 a už tehdy nešlo o mráček, ale pořádný mrak.

7 5
možnosti
JM

Ten problém tady byl od nepaměti. Již ve 13 století bylo velké napětí mezi českou šlechtou a německým měšťanstvem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 551
  • Celková karma 38,61
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik