Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

,,Stalin, pragmatický a stále oslavovaný ďábel mocenského teroru."

Článek je více než solidním ohlédnutím do historie. Shrnutím doby i osobnosti, jež byla oné doby i produktem. Na onu dobu měl J.V.S. nesporně více než veliký vliv. Že využíval bez jakýchkoli skrupulí všech ,,nástrojů" pro udržení své moci, jak vůči své potenciální, tak i skutečné opzici , je nakonec více než dostatečně zdokladováno. Kromě jeho , často i uměle i účelově vykonstruovaných nepřátel vnitřních mu pak velice pomohl i nepřítel vnější. Tím, že byl ve spolupráci s tehdejšími spojenci tento nepřítel poražen, se jeho moc ještě upevnila a vyústila  v až neskrývaný kult osobnosti. Je dobré  i užitečné se na tyto skutečnosti podívat s odstupem. Že mnozí tuto dobu pouze účelově užívají i jako strašák, až po paralely k současnosti, je ovšem věcí jinou. A ne, bohužel, nepodstanou. Kým, proč a za jakým účelem též není až tak nepodstatné. Jak tehdy, tak i dnes, pro mnohé, účel světí prostředky. Atˇ tam, či u nás, ale i kdekoli jindeRv

A snaživé, ctižádostivé i užitečné idioty nalézti stále lze. A bohatě.O těch, kteří rádi je využívají ani nemluvě. Tam ovšem nejde až tak o idiocii, ač málokdy i o inteligenci!Neb ,,vyčůranost" není inteligence projevem. Ovšem skrupule nemajíce, v schopné(AŽ VŠEHO) gaunery jsou schopni se vyvinout. Obzvláště pak opět za pomoci i využití oněch výše zmíněných. O využití strachu a buzení nenávisti a hysterie ani nemluvě Jak kdys, tak i dnes:-/ Autorovi článku ještě jednouR^

2 0
možnosti
Foto

Karma za odvahu napsat blog na téma Stalin.

Stalin je pořád víceméně Tabu a články o něm se rozhodně nepíšou snadno.

Co se týká Kirova, je nemálo spekulací, zda jej dal zavraždit skutečně Stalin.

Co se týká likvidace velitelského sboru Rudé armády, tak Stalin tam opozici rozhodně měl a s Tuchačevským se od doby bitvy o Waršavu k smrti nenáviděli.

Je otázkou, jak by II. světová válka dopadla, kdyby v SSSR nevládl diktátor typu Stalina. Nesmíme zapomenout, že se mu na druhé straně podařilo z feudálního Ruska během 30 let vybudovat průmysl a atomovou velmoc, což je ve světových dějinách ojedinělé. Nezapomeňme, jak Hitler během 1 měsíce doslova "spláchl" Francii.

Zůstává otázkou, proč bolševiky podporovalo tolik obyčejných Rusů a dokázali porazit silnější a vycvičené bělogvardějské armády.

Bez podpory občanů by se totiž bolševici u moci dlouho neudrželi, i kdyby zavedli sebevětší teror.

0 5
možnosti
Foto

J13a70k76u11b 53R74o57t13h

3. 11. 2015 16:41

Petříku, Stalin je tabu pouze u komunistů a často (čím dál víc) v Rusku. U nás si i přes jejich kvičení můžeme naštěstí o zrůdách typu Stalina psát bez obav.;-€

9 0
možnosti
JM

pěkný a výstižný článek, pravdivý a přitom napsaný bez fanatické nenávisti jednoho z blogerů p. Zieglera ke všemu ruskému ( kde už ta fanatická nenávist hraničí s duševní poruchou ).

2 1
možnosti
Foto

tak k historii se má přistupovat bez emocí.:-)díky

5 0
možnosti
LK

Dobře napsané. Ale paradoxně např. čistky spuštěné před změnou Ústavy a "volebního" systému v SSSR v letech 1936-1938 musel nakonec zastavovat sám Stalin, jinak by se mu vzájemně vyvraždil celý SSSR. Začaly být využívány téměř všemi vrstvami k likvidaci svých, ať už osobních nebo mocenských konkurentů a spirála se tak roztočila, že jednotlivé oblasti žádaly dokonce o zásadní zvýšení z centra plánovaných počtů (popravených a uvězněných) "kulaků, trockistů, živlů apod." a popravovaly a věznily vysoko nad plán.

1 0
možnosti
Foto

ono už jenom...plánované počty je strašidelné.

2 0
možnosti
JZ

Problémem ovšem je, že současné Rusko vytěsňuje svátky jako například Den obětí komunistického režimu 30. října, a stále více nekriticky obdivuje Stalinovu éru.

2 0
možnosti
Foto

nevím do jaké míry, ale díky internetu a otevření se světu už snad nejsou zazděni pouze do místních informačních zdrojů.

1 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma. :-)R^

5 0
možnosti
Foto

Podledochovaných dokumentů NKVD a i z pamětí Nikity Chrušova v letech 1935– 1941  bylo zatčeno v SSSR víc jak19 milionů lidí a z toho jich bylo 7 milionů zastřeleno. V gulagujich zahynul nejméně 10 milionů.  V důsledku těžké práce a zimy jichumíralo za měsíc 50 až 60 tisíc. Zajímavé, že mezi těmi zatčenými bylo i  28 836 občanů USA z toho 300 až 500 bylo vojáků USA

3 0
možnosti
Foto

díky za doplnění...Vámi udávaná čísla mluví sama za sebe i bez článku.

0 0
možnosti
Foto

R^Tohle je dobré si občas připomenout

3 0
možnosti
Foto

jasně Honzo, myslím si to taky.

3 0
možnosti
Foto

díky...příště už zase trošku fotek:-)

1 0
možnosti

vyguglete si co řekl Sutton na youtube a najděte si články Starikov a informace o Rusku a Stalinovi dostanou nový level.

0 0
možnosti
Foto

myslím, že žádný nový převratný level se těžko najde, ale jak pravíte, mýlit se mohu, i když si to nemyslím.

1 0
možnosti
  • Počet článků 551
  • Celková karma 38,64
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik