Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přesně před 75 lety byl popraven kat českého národa, Karl Hermann Frank.

Pangermánství a nenávist k Čechům a židům našel už v kolébce. Od mládí byl členem všech možným proněmeckých a protičeských organizací. Začal jako neúspěšný knihkupec a po hvězdné kariéře skončil na šibenici. Těžko najít v našich

dějinách více nenáviděného "spoluobčana". Třetí protektor Daluege o něm prohlásil: Neznám nikoho jiného, kdo by víc nenáviděl Čechy.

Narodil se roku 1898 v Karlových Varech. Otec mu dal jméno podle nacionalisty Karla Hermanna Wolfa. V dětství přišel při hře o pravé oko, což mu údajně způsobili čeští spolužáci. Po neúspěchu na právnické fakultě Německé univerzity v Praze se živil jako úředník a knihkupec.

Od mládí byl zapojen do proněmeckého hnutí, které ho vyneslo až po bok Konráda Henleina. Po úspěchu Sudetoněmecké strany v parlamentních volbách v roce 1935 se stal paradoxně ústavním činitelem a postavil se do čela poslaneckého klubu. Parlamentní práce se ale nezúčastňoval, mandát mu sloužil jen jako zdroj příjmů.

Po Norimberském sjezdu NSDAP začala Sudetoněmecká strana zcela plnit pokyny z Německa a ty zněly, rozvrátit Československo provokacemi. V září 1938 byl Hitlerem k tomuto účelu založen Sudetoněmecký sbor neboli orneři. To už byl Frank osobně instruován Hitlerem. Odpor československých orgánů však rozletu ustřihnul křídla a vše ukončila až vyšší politika v podobě Mnichovské zrady, viz zde.

Začala éra Česko-Slovenské republiky, ukončená v březnu 1939 obsazením zbytku státu a vyhlášením Protektorátu Čech a Moravy. Frank byl povýšen do hodnosti Gruppenführera SS a jmenován říšským sekretářem. Protektorem se stal šlechtic Konstantin von Neurath, patrně na žádost Háchy, aby do úřadu nebyl jmenován sudetský Němec.

S Heydrichem, který vystřídal ve funkci Neuratha, si v cílech a prostředcích dobře rozuměli. Bydleli vedle sebe v Panenských Břežanech. Po smrti Heydricha byl, ke své nelibosti, opět přeskočen ve funkci protektora, ale Daluege a Frick byly už jen pouhé loutky. Moc pevně uchopil Frank. Mezi jeho obliby patřily přednášky, "dokazující", že Češi jsou  omylem. Na srazu pohlavárů v Karlově Studánce řekl: Čechy a Morava patří nezvratně a provždy k říši. Leží v německém politickém a životním prostoru, což zakazuje politickou samostatnost...Při návštěvě Guvernamentu prohlásil: Kdo zná historické souvislosti pochopí, že šílená politika Masaryka a Beneše, která vedla k  zřízení Československa, byla jen přechodná epizoda.

Když se v srpnu 1943 stal členem říšské vlády ve funkci ministra pro Čechy a Moravu, jeho moc se stala neomezenou. Ztotožnil se s ideou Heydricha v době války nechat Čechy v relativním klidu, aby vyráběli zbraně, po vítězství je zlikvidovat. Nebyl zastáncem okamžité likvidace, říkal tomu odpolitizování.

Ještě v květnu 1945 varoval svoje spoluobčany, jak je najednou začal nazývat, že každou vzpouru utopí v krvi a dál podepisoval rozsudky smrti. Pak už nastal strmý pád. Jen pár hodin před příchodem Rudé armády opustil s manželkou a štábem Prahu a v Rokycanech byl zadržen. Když byl předveden k výslechu a uviděl československou uniformu, tvrdil, že je politickým zajatcem Američanů. Generál Ečer ho zchladil: Ne, jste obviněn ze sprostých zločinů a od roku 1944 uveden na listině válečných zločinců. Budete vydán k potrestání Československé vládě.

Ve vězení sepsal servilní dopis s žádostí o přidělení odlehlého místa, kde by s rodinou dožil. Bohuslav Ečer ho však nelitoval: Už si naříkáte na osud? České matky a otcové také měli svoje rodiny, když jste je dal vraždit. Tehdy jste s nimi neměl slitování.

Neměl ho ani mimořádný soud a předal Franka, který samozřejmě plnil jen rozkazy, dne 22.května 1946 katovi. Veřejné popravě přihlíželo 5000 lidí.

Vila K.H.Franka v Panenských Břežanech

Zdroje:Jan B.Uhlíř Karl H. Frank, Emil Hruška Pán Protektorátu, Dějiny zemí koruny české

Tématisky související článek 130 LET OD NAROZENÍ ALOISE ELÍÁŠE

Autor: Jaromír Šiša | sobota 22.5.2021 9:13 | karma článku: 39,57 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

Jaromír Šiša

Jsem důchodce a nemám věčně na nic čas.

V různých obměnách často slýchané a na první pohled nelogická hláška, má velice jednoduché vysvětlení. Důchodci totiž zahodili

24.4.2024 v 12:25 | Karma: 41,47 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem s foťákem kroužil kolem komína,

což znamenalo nastavit na kružítku 50 km, zabodnout doprostřed kuchyně, ohraničit prostor, nasednout a vyrazit. I když demarkační čáru jsem občas malinko i přejel. Výprava je inspirována dobou, kdy

10.4.2024 v 9:10 | Karma: 38,49 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma: 39,90 | Přečteno: 3438x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma: 37,46 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská, to k sobě ladí.

Přemysl Otakar I. je možná trochu zapomínaný Přemyslovec, byť jeho úsilím se narodila jedna z nejdůležitějších listin pro vývoj české státnosti. V roce 1158 byl na českého krále korunován Vladislav II. I když pouze

5.3.2024 v 9:06 | Karma: 35,67 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 551
  • Celková karma 38,63
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik