Jaromír Šiša

Jak to vlastně je a bylo s tím českým, dobrým, zakázaným rumem?

16. 02. 2015 14:38:15
Pokud by si před deseti lety někdo v Bruselu ráčil přečíst Švejka, veškerý rozruch byl zbytečný. Prohlášení odborníka...rum neni kořalka...má u nás skoro zákonodárnou platnost. Na druhou stranu, mezi největší české dovednosti patří rozpoutat tsunami v kávové lžičce, a pak se v tom patlat, dokud se neobjeví nová katastrofa.

Seděli jsme tehdy u piva viz zde v obvyklé sestavě, když tu se rozletěly dveře a zaslzený Karel na celý salón zoufale zvolal...Zakázali nám rum! Oldu zachvátil hysterický pláč, Vencovi po měsíci neskočily játra, Pepek telefonoval manželce, že se dnes mimořádně zdrží a hospodská zmizela operativně přecenit zásoby.

Jobovka mě nerozhodila. Jenže tím jsem byl pro všechny vlastizrádce. Bylo jasné, že pokud přiblblý úsměv smysluplně nevysvětlím, můžu si hledat novou hospodu nebo spíš bydliště.

V zoufalém očekávání dobrých zpráv přítomní nastražili uši, případně zapnuli naslouchátka...EU po nás nežádá zrušení milovaného nápoje, pouze nám nařídila, aby se náš rum nejmenoval rum. Ten pravý se prý podle jakýchsi nesmyslných směrnic může vyrábět pouze z cukrové třtiny. Bohatě postačí, když vyměníme etikety a pijeme dál...Budeme objednávat rum, ale pít Božkov Tuzemský. Vysvětlení se podařilo a názorná ukázka se přímo nabízela. Díky národní hrdosti jsme kolečko doprovodili zpěvem státní hymny. Zmaten může být pouze přespolní, pokud si objedná rum v domnění, že dostane jakýsi drahý, bílý nechutný nápoj.

Některé nesmysly však mají tuhý kořínek a přetrvávají dál. Náš rum se prý, jako dříve, stále vyrábí z bramborového lihu...Houbeles. Díky trvalému spojení s Božkovem, bude snadné tuto pověru vyvrátit přímo od pramene. Cituji z korespondence...Dříve Rum, nyní Božkov Tuzemský, je od první minuty své historie, počínající rokem 1948, vyráběn z melasového lihu (melasa vzniká při výrobě cukru z cukrové řepy). Další ingredience...měkká plzeňská voda, cukerný sirup, jako barvivo karamel a vanilkové aroma. Bramborový líh se v Božkově pro výrobu nikdy nepoužíval.

Přes všechny módní vlny zelené, broskvové a já nevím jaké ještě, je rum neodmyslitelnou stálicí českých hospod. Kdo ho nemají, jakoby měli zavřeno. Navíc je velice univerzální. Hodí se do kofoly, kávy, čaje i k zabijačce viz zde, ale především do cukroví, a zde je třeba vyvrátit poslední pověru. Rum prý byl vynalezen kvůli našemu popíjení. Vůbec ne. I kdybychom se v hospodách upili, jeho hlavní poslání je jiné. O to se postaraly nekompromisním požadavkem všechny hospodyně. Vždyť Vánoce, kde nevoní rumové cukroví, nenahradí ani les ozdobených stromečků a bedna dárkového balení pravé skotské pod každým z nich. Naše popíjení je pouze průvodním, nechtěným, doplňkovým a okrajovým jevem.

Určeno čtenářům od 18. let.

Další pojednání  Roční období  Muži a pivo  fotoreportáže  O Švejkovi  Rozkvetlý komín 

Autor: Jaromír Šiša | karma: 37.40 | přečteno: 2466 ×
Poslední články autora