Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak to vlastně je a bylo s tím českým, dobrým, zakázaným rumem?

16. 02. 2015 14:38:15
Pokud by si před deseti lety někdo v Bruselu ráčil přečíst Švejka, veškerý rozruch byl zbytečný. Prohlášení odborníka...rum neni kořalka...má u nás skoro zákonodárnou platnost. Na druhou stranu, mezi největší české dovednosti patří rozpoutat tsunami v kávové lžičce, a pak se v tom patlat, dokud se neobjeví nová katastrofa.

Seděli jsme tehdy u piva viz zde v obvyklé sestavě, když tu se rozletěly dveře a zaslzený Karel na celý salón zoufale zvolal...Zakázali nám rum! Oldu zachvátil hysterický pláč, Vencovi po měsíci neskočily játra, Pepek telefonoval manželce, že se dnes mimořádně zdrží a hospodská zmizela operativně přecenit zásoby.

Jobovka mě nerozhodila. Jenže tím jsem byl pro všechny vlastizrádce. Bylo jasné, že pokud přiblblý úsměv smysluplně nevysvětlím, můžu si hledat novou hospodu nebo spíš bydliště.

V zoufalém očekávání dobrých zpráv přítomní nastražili uši, případně zapnuli naslouchátka...EU po nás nežádá zrušení milovaného nápoje, pouze nám nařídila, aby se náš rum nejmenoval rum. Ten pravý se prý podle jakýchsi nesmyslných směrnic může vyrábět pouze z cukrové třtiny. Bohatě postačí, když vyměníme etikety a pijeme dál...Budeme objednávat rum, ale pít Božkov Tuzemský. Vysvětlení se podařilo a názorná ukázka se přímo nabízela. Díky národní hrdosti jsme kolečko doprovodili zpěvem státní hymny. Zmaten může být pouze přespolní, pokud si objedná rum v domnění, že dostane jakýsi drahý, bílý nechutný nápoj.

Některé nesmysly však mají tuhý kořínek a přetrvávají dál. Náš rum se prý, jako dříve, stále vyrábí z bramborového lihu...Houbeles. Díky trvalému spojení s Božkovem, bude snadné tuto pověru vyvrátit přímo od pramene. Cituji z korespondence...Dříve Rum, nyní Božkov Tuzemský, je od první minuty své historie, počínající rokem 1948, vyráběn z melasového lihu (melasa vzniká při výrobě cukru z cukrové řepy). Další ingredience...měkká plzeňská voda, cukerný sirup, jako barvivo karamel a vanilkové aroma. Bramborový líh se v Božkově pro výrobu nikdy nepoužíval.

Přes všechny módní vlny zelené, broskvové a já nevím jaké ještě, je rum neodmyslitelnou stálicí českých hospod. Kdo ho nemají, jakoby měli zavřeno. Navíc je velice univerzální. Hodí se do kofoly, kávy, čaje i k zabijačce viz zde, ale především do cukroví, a zde je třeba vyvrátit poslední pověru. Rum prý byl vynalezen kvůli našemu popíjení. Vůbec ne. I kdybychom se v hospodách upili, jeho hlavní poslání je jiné. O to se postaraly nekompromisním požadavkem všechny hospodyně. Vždyť Vánoce, kde nevoní rumové cukroví, nenahradí ani les ozdobených stromečků a bedna dárkového balení pravé skotské pod každým z nich. Naše popíjení je pouze průvodním, nechtěným, doplňkovým a okrajovým jevem.

Určeno čtenářům od 18. let.

Další pojednání  Roční období  Muži a pivo  fotoreportáže  O Švejkovi  Rozkvetlý komín 

Autor: Jaromír Šiša | pondělí 16.2.2015 14:38 | karma článku: 37.06 | přečteno: 2079x

Další články blogera

Jaromír Šiša

Absence osobností a rozumu na pravici. Ze zoufalství padla volba naTopolánka.

Jaroslavu Kuberovi zakázala kandidovat manželka. To se u Petra Nečase nedalo předpokládat, tak volba padla na Mirka Topolánka, jehož aféry jsou více zapomenuty. Ale nejdříve bylo třeba zahrát divadlo a pověsit lidem bulíky na nos.

7.11.2017 v 9:08 | Karma článku: 44.58 | Přečteno: 5349 | Diskuse

Jaromír Šiša

Ostrava jako na dlani.

Moje předposlední návštěva Ostravy byla letitá a moc toho nepamatuji, ale dost na to, abych se po mnoha letech občas necítil skoro jako v Jiříkově vidění. Předsudky neplatí, Ostrava už není černá, ale čistá, zelená a plná změn.

2.11.2017 v 9:12 | Karma článku: 38.74 | Přečteno: 1366 | Diskuse

Jaromír Šiša

Babiš má napečeno i pro partnery. Záleží na tom, jaký budou mít hlad po moci.

Ve změti politických stran se hlasy lovily jako ryby v sádku. Ale ne zase až tak, aby se vítězové mohli okamžitě nabažit moci. Potřebují někoho, kdo nakonec překoná všechny delegované diety a začne se cpát taky.

24.10.2017 v 9:41 | Karma článku: 36.27 | Přečteno: 1241 | Diskuse

Jaromír Šiša

Orlické hory, Žďárské vrchy a Jeseníky v podzimních barvách a panoramatech.

Babí léto přišlo později, však o to víc hřálo, svítilo a hladilo. Ani mě nenapadlo, že za tři dny projedu jmenovaná místa a už vůbec ne, že by z toho mohl být fotoblog. Podzim umí divy.

18.10.2017 v 9:37 | Karma článku: 40.19 | Přečteno: 1597 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jan Pražák

Potkan kazišuk

„Víš, Honzo, když měl tehdy Franta ten svůj úlet s tou fuchtlí, tak jsem se na něj hrozně naštvala a řekla si, že mu ty parohy trochu oplatím.“ Maruška si zamíchala kafe, až se šálek zakymácel, a vyslala na mě bojovný pohled.

17.11.2017 v 20:12 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 500 | Diskuse

Jana Slaninová

Počkám, až dopiješ kafe

Petr měl neměnné rituály. Každé ráno na záchod, do koupelny, obléknout, uvařit kafe, vypít v sedě u barového stolku, který odděloval kuchyni od obýváku. Z okna měl výhled na Modřanskou rokli.

17.11.2017 v 19:10 | Karma článku: 15.20 | Přečteno: 317 | Diskuse

Petr Macháček

Jak co v Číně vypadá a nevypadá, aneb obrázková rychloreportáž Rádia Jerevan

Vážení posluchači, dnes jen páteční rychlá obrázková reportáž o tom, že když něco vidíte, tak to nemusí být to, co vidíte.

17.11.2017 v 17:53 | Karma článku: 17.18 | Přečteno: 636 | Diskuse

Pavel Vrba

S hlubokou úctou, pane Wabi Daňku.

Každý z nás, se s menší či větší potřebou „ukrývá „ ve svém vlastním vesmíru. Ten vesmír je pro někoho vyplněný samotou, pro druhého třeba ve skupině sportovců... nebo trampů. Nemohu o sobě pravdivě říci, že bych byl ten pravý tramp

17.11.2017 v 16:03 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 517 | Diskuse

Marek Valiček

Jinej šmrnc

Středoklucký fashion week vrcholí módníma přehlídkama outfitů zdejších domorodců při ranním nákupu rohlíků a mlíka.

17.11.2017 v 13:57 | Karma článku: 22.18 | Přečteno: 475 | Diskuse
Počet článků 366 Celková karma 40.41 Průměrná čtenost 3530

61 let ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.