Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Ještě bych dodal že v původní Karviné je dnes k vidění pouze kostel, ostatní bylo všechno zbouráno kvůli poddolování. Ten kostel je nachýlený skoro tolik, jako věž v Pise.

Pro upřesnění. Karviná byla vesnice, po nálezu uhlí začala rychle růst a nakonec pohltila i blízké město Fryštát a mnoho dalších vesnic (Hranice, Ráj...). Pak se však původní Karviná začala rozpadat, až zanikla, ale vše kolem se dále označuje jako Karviná.

0 0
možnosti
Foto

díky za info...to jsem samozřejmě nevěděl:-)

0 0
možnosti
LJ

Když se na šachtě v Darkově dostali horníci do hloubky nějakých 600 metrů, narazili na silný jodo-bromový pramen, prý nejlepší ve střední Evropě. Hrabě Larisch, kterému důl patřil. nechal v blízkosti vybudovat lázně. Fungovaly celou První republiku, za 2. SV byly přeměněny na lazaret a léčili tam vojáky zraněné na východní frontě. Z vašeho snímku vidím, že hlavní budova v těchto lázních nyní asi slouží pacientů s Alzheimrem. V 60. letech byly vybudovány další lázně na opačné straně Karviné. Konečně v 80. létech minulého století byly vybudovány třetí lázně využívající stejný pramen v Klimkovicích. Ty si oblíbili pacienti z arabského poloostrova.

1 0
možnosti
  • Počet článků 550
  • Celková karma 37,99
  • Průměrná čtenost 3809x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik