- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tak jsem se zeptal ředitele Fruko Schultz v J.Hradci jaký používají líh. Odpověděl mi že 90% z melasy a 10% z obilí. A prý žádná likérka nepoužívá líh z brambor. Tak jsme zase chytřejší.......
Takže už nemůžeme kecat, že jsme měli k večeři brambory....
jasně, tato pověra je zažraná jako vizír
Vyrostla jsem v hospodě a tak moc dobře vím co "RUM" pro štamgasty znamenal,jestli to tak je ještě dnes,to bohužel neumím posoudit....já osobně používám rum pouze do cukroví a bábovek atd.zdravím Zdena
Rum pro naše české huby (pardon ústa) zůstane vždy rumem, ať mu bude kdokoli jakkoli říkat.
Jaromíre, byl bych maličko shovívavější a poslední odstavec bych povolil i mladším čtenářům
Jasně, pro nás to bude rum, ať se EU třeba zblázní. A máte pravdu: kromě nedílné součásti všech slušných hospod, je i nedílnou součástí pečení, vaječného koňaku aj. To z kubánského či jamajského rumu neuděláte. Taky vím, že všechny známé, které žijí v zahraničí si "z domova" vozí rum. (becherovka se dá nahradit Jägermeistrem, ale "náš" RUM-rozumně uložená měna, ničím).
Eu sem nebo tam, stejně je to pořád RUM ;-)
Karma!
Za komančů se u nás říkalo rumu Hudralik - Husákův drahý likér.
V Božkově možná, ale bramborový líh (ten z Kralup n. Vl.) se jinde do všelijakých "specialitek" používá. A nejen bramborový, ale i syntetický. Jeho výrobu jsem tu před časem popsal. Na chemické fakultě ČVUT dokázali vyrobit i syntetickou becherovku, k nerozeznání.
Pravý rum se ovšem vyrábí z cukrové třetiny. Kdo používá tuto výchozí surovinu, může používat název rum.
Ten náš se dochucuje esterem kyseliny mravenčí (tzv. rumová tresť). Dobrou chuť.
nejsem v oboru vzdělán, jen pouhý konzument, tak jsem vycházel z informací přímo z Božkova.
Zajimalo by me, co je na Tuzemaku tak tuze makoveho.