Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ahoj Jaromíre,článek se mi líbí,hlavně to,že je napsaný populární formou,možná kdyby takto učili ve školách dějiny,tak by to děti víc bavilo,než ten suchopárný výklad /mohu soudit,podle vnuka,studuje 4 třídu,chi,chi/,směji se tomu,že říkám studuje 4 třídu,vlastně už dostudoval,jdema do 5té.Tak že,abych to shrnula,pro mně je to na výbornou,zdravím nejen Tebe,ale i všechny diskutujácí...:-):-)R^R^R^:-) Zdena

1 0
možnosti
Foto

ahoj Zdeno, díky...jsem rád že jsi pozdravila i pana Oulického, je to jeden z mála kdo má ve všem jen pravdu:-):-)

0 0
možnosti
Foto

:-) věřím, že by to některým udělalo radost, zvláště pak některým. Bohužel žádost o rekonstrukci byla radou města Kostnice zamítnuta, prý už jim stačilo a i kdyby,stejně se nenašel žádný dobrovolník.:-/:-)

0 0
možnosti
Foto

Ten důvod byl prozaičtější ;-)

Adeptů bylo hodně, ale žádný dostatečně otylý ;-D

0 0
možnosti

a já už jsem se těšila, že nám ze zapalování předvedete opět nějaké fotografie............:-(

1 0
možnosti
Foto

no nic, fajn jsme pokecali, přece celý den neprosedíme u pc...navrhuju naskočit na kola a vyrazit kamsi...já usedám na motorku.:-)Přeju všem diskutujícím hezký zbytek dne.:-)

0 0
možnosti
Foto

Přeji Vám příjemnou jízdu a hezký zbytek dne.

0 0
možnosti

Po upálení Mistra Jana Husa byl popel vysypán do Rýna, nikoli do Dunaje,

3 0
možnosti
Foto

:-)správněm jsem si toho ale vědom...viz poslední věta článku:-)

0 0
možnosti
Foto

Tak se dívám, jak to Jaromírové od pravověrných katolíků schytali.

Ale dovolím si drobný dotaz.

Když mají katolíci Jana Husa za zarytého kacíře, tak jak je možné, že se kardinál Duka nedávno při oslavách ukončení II. světové války zúčastnil této oslavy na Vítkově pod sochou  Jana Husa za zvuků Husitského chorálu?

Pro katolíky je přece Žižka zločinec a Husitský chorál jim musí znít podobně jako komunistická Internacionála.

5 2
možnosti
Foto

Husitský chorál je starodávný chorál z katolického kancionálu. Proto ji katolíci stále považují za píseň, která k nám patří.

Pokud se tato oslava uskutečnila na Vítkově, kde se ji měl pan kardinál asi zúčastnit? A pokud by tam nebyl, tak věřím tomu, že ty bys byl jeden z prvních, kdo by to tepal, co si to ten nenažranej drzej Duka dovoluje, že tím dává jasný důkaz podpory katolické církve nacistům ....

Žižka je zločinec a s vírou to nijak nesouvisí. souvisí to jen s tím, jak moc ctíme právo, pravidla a zákon. Žižka byl zločinec podle tahdy platných zákonů (hrozil mu i trest smrti provazem za loupeže a pouze králova milost jej od provazu zachránila) a byl by zločincem i dnes.

1 3
možnosti

K Husovi se hlásí kde kdo. Někteří ho považují za zakladatele evangelické církve. Komunistický politik Randsdorf o něm napsal knihu. Nečetl jsem ji, pokud někdo ví, k čemu dospěl, nechť to tady uvede. Knihu o Husovi napsal i Musolini. Ten k tomu navíc přeložil chorál Ktož sú Boží bojovníci ze staročeštiny do italštiny.

Hus je obvykle znázorňován jako štíhlý, vysoký s plnovousem nebo bradkou. Byl však malý, otylý a oholený.  Zkrátka každý si jej přetváří k obrazu svému. Dokonce i prezident Klaus v jednom ze svých projevů řekl, že Hus hlásal, že každý má nárok na svoji pravdu. Jak k tomu došel, nevím.

Katolická církev ustanovila komisi v čele s historikem, jinak členem řádu pavlánů či pavlínů (ty dva řády si pletu). Ti začali z gruntu: studovali a postupně vydávali Husovi spisy. Zachovalo se velmi mnoho jeho rukopisů, 90 % z nich nikdy nebylo vydáno tiskem. Myslím, že komise dosud neukončila svoji činnost. Patně to všem vyhovuje, protože všichni mají v této kauze jasno a nacházejí v ní potvrzení svých názorů.

2 0
možnosti
Foto

ano...z pohledu komunistů obvzláště....vždyť se zastával prostého lidu, kdyby to šlo, možná by ho jmenovali čestným předsedou strany. Všk jsem za nich chodli do školy a pak doma "narazil" na matku, která se celý život rejpala v historii.:-)

1 0
možnosti
Foto

a co se týče rozdílnosti osudu Husa a Viklefa, je důležité, že měl nemalou podporu na královském dvoře...bully, které posílal papež Řehoř končily v koši. To rozhodně nebyla situace Husa.

0 0
možnosti

Ano, přesně tak. Viklef mocensky světskou moc neohrožoval, tudíž ho kryla. V těch dobách vládli králové a císaři, ne církev.

0 0
možnosti

Církev Husa neměla proč upalovat. Měl s ní rozpory, ale to nebylo nic nenormálního. Viklefa, který chtěl skutečnou reformu, neupálili a v poklidu dožil. Zikmund, tedy světská moc, ano. Přímo je ohrožoval, chtěl teokracii. Problém je v tom, že se dnes nikomu nechce uvádět historická fakta na pravou míru. Hus je pro nás po staletí hrdina. Takových osobností je více. Co třeba kult osobnosti TGM? A co třeba tohle?

http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-berwid-buquoy.php?itemid=22453

0 0
možnosti
Foto

Tak proč byl Hus upálený, když jej církev neměla proč upalovat?

V tom koncilu nebyli žádní církevní preláti, pouze císař Zikmund?

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS