Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PF

P65e56t17r 59F96o11j94t81í17k

18. 5. 2014 20:39

Párkrát, když se nám při mé cestě z práce "rozbil vlak", jsem navštívil nádražní hospodu v Uhersku. Hospodský se vytahoval, že právě "u něj" podepsal Jiřík s Matyášem mír. Je to pravda?;-)

0 0
možnosti
Foto

na to neumím odpovědět, nedočetl jsem se o přesném místě, ale vzhledem k vzdálenosti od "bojistě" se mi to nezdá pravděpodobné....nic méně přes Uhersko jezdím a pozeptám se.

0 0
možnosti
JH

J88a21n 49H56l75e10d57í75k

18. 5. 2014 16:42

kmen Čechů neuznává velikány, na každého si najde vroubek, u Jiříka z Kunštátu neznáme místo narození, moc nevíme o jeho podivných synech pohřbených v Kladsku, tehdy rakouském, o jeho způsobu jmenování regentem, kdo odstranil mladičkého krále?,  o jeho nezřízených pitkách a obžerství (vážil cca 180 kg),-- už to tak vypadá, že obdivovatele spojuje s Pánem z Poděbrad jenom divoká nenávist k Římu.---- Obdobou  této party divočáků, jsou "ty čs hlavy", které spojuje pouze nenávist k Bruselu.

0 3
možnosti
Foto

"odstranění" Pohrobka Jiříkem se přímo nabízelo a v té době bylo frekventované.Historik Rudolf Urbánek "stanovil" diagnozu na základ dostupných písemných informací na mor.Tento  verdikt opravil antropolog Emanuel Vlček, který prostudoval kosterní pozůstatky jeho verdikt...leukémie.

1 0
možnosti
Foto

:-)díky... no když v tomto případě je archiv vyprázdněn a nedá se už ani doplnit:-)

0 0
možnosti
Foto

Tuhle neznám...ale znám tu, jak Jiřík vysvobodí Zlatovlásku :)R^

3 1
možnosti
Foto

:-)no toho zná mnohem víc lidí, dokonce i děti, ale jsem si skoro jist, že se jednalo o zcela jiného Jiříka:-)

0 0
možnosti
Foto

P20e62t42r 41K68r62á67l

18. 5. 2014 6:43

Klatbu na Jiříka ale papež neuvalil kvůli jeho hledání spojenců. Tu na něj uvalil proto, že Jiřík před korunovací slíbil, že v Čechách sjednotí víru, což pochopitelně neměl v úmyslu. Mimochodem ty cesty po evropských dvorech měly za cíl spíš vytvořit protiváhu vůči papežovi, než spojence proti Osmanům.

3 0
možnosti
Foto

Jiřík chápal kompaktáta jako sjednocení viry do širšího rámce, tím se v jeho projetí proti slibu neprovinil. Že je pak Řím zrušil, pod záminkou, že byla vydána jen pro jednu generaci, i když se v nich tvrdí...a to navždy zachováno bylo...jen svědčí o nesourodé politice...Co se týče cesty, souhlasím, že spojenectví proti Osmanům bylo jen jeden z důvodů.

3 0
možnosti
MR

[>-]R^ Evropa by i dnes potrebovala Jiriho z Podebrad, ale myslim si ze by to dopadlo podobne, "cirkev" z Bruselu by mu nahazela horu klacku pod nohy.:-P

4 0
možnosti
Foto

no dříve měli doupě v Římě, teď maji v Bruselu.:-)

3 0
možnosti
AS

A80d62a27m 47S25t91a98v31a

17. 5. 2014 20:29

Autore, tisícero  karem a díků za ten příspěvek!  Jen maličkost: nekonala se ta Jiříkova korunovace, kterou vykonal Rokycana, u Týna? Omlouvám se, jestli se mýlím.

1 0
možnosti
Foto

katolická církev Rokycana neuznávala, byl kurunován ve sv.Vítu dvěma uherskými biskupy....opět ukázka jeho tolerance.

2 0
možnosti
Foto

Jaromíre, pěkně napsáno. Nedovedu posoudit, zda to je historicky zcela správně. Avšak ještě si z historie některé pěkné věci o Jiřím z Poděbrad pamatuji. Pokud je to tak, jak píšete, tak nad Matyášem neměl mít slitování. To však píši, protože vím, jak se Matyáš zachoval pak, což Jiří z Poděbrad vědět nemohl.

Jste všestraný: oblíbený fotobloger a píšete i pěkně o historii. R^R^

2 0
možnosti
Foto

měl moudrost Karla IV ale nikoliv dravost Přemyslovců..viz Matyáš

2 0
možnosti
Foto

jsem moc rád kolego 8-o, že patříte mezi občany, Čechy co se umí a zajímají o českou historii. Ano Jiří z Poděbrad, neměl to lehké...moc hezky z té doby napsané, inspiroval jste mě, děkuji...polovičaté řečnění politiků ukazuje, že chtějí jen získat body viz dnes premiér Sobotka, ale neváží si a neznají při své vzdělání vůbec vlastní historii a tedy nemohou konstatovat, sdělovat moudra a budoucí postoje. Rád čtu o sv.Ludmilce...no uvidím, je to má láska jako B. Němcová. Neruda...[>-]EU

5 0
možnosti
Foto

díky...pravda, o naši historii se zajímám.Článek jistě nemá v úmyslu nahánět body ani o čtenosti si nedělám iluze, ale vzpomenutí si tento český velikán rozhodně zaslouží.[>-]

3 0
možnosti
  • Počet článků 551
  • Celková karma 38,52
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik