Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svatý Václav. Tak copak o něm víme nebo spíš nevíme?

Při výletu do hluboké historie nám v době informací pomáhají legendy, kroniky a někdy přidáme logiku i trošku fantazie, přesto je to k ucelenému obrazu málo. To je i případ svatého Václava. Vždyť se s jistotou ani pořádně neví,

kdy se narodil. Udává se rok 907. S jistotou víme, že zavražděn byl 28.zaří, ale rok 935 taky není úplně tutový. Jako u jeho bratrovraha Boleslava známe jeho rodiče Vratislava a Drahomíru, stejně tak jako prarodiče Bořivoje a Ludmilu.

Vzdělání Václava měla starost babička Ludmila...I nechala bába jeho Ludmila učiti knihám slovanským a on naučil se rozumu všeho brzce...Jeho prvním učitelem byl jakýsi kněz Pavel. Ale staral se zřejmě i otec...blahoslavený kníže Vratislav poslal jej do hradu jménem Budeč, aby ho tam cvičil v Žaltáři jistý kněz zvaný Učen.

Jako sedmiletý podstoupil postřižiny...Vzorstlo pachole, že mu bylo ujmuti vlasů.. Což byl oficiální akt dospívání pod dohledem ceremonie. Tedy žádné pivní slavnosti.

Každý vládnoucí rod udržuje dynastickou politiku. Bez potomka to prostě nejde. I když o tom víme minimum, nemohlo to Václava minout. Jedna z legend praví, že velmoži přinutili knížete...přiložit k sobě ženu...Pak byl patrně zplozen syn Zbraslav. V součtu to znamená, že Václav mohl být ženatý, ale patrně vzhledem k jeho křesťanské horlivosti a ctnosti, bez které se žádný svatý neobejde, byl akt manželství a početí postupně cudně zamlčen, natož aby se jednalo o levobočka, no to už vůbec. Ale jestli své souložnici pravil...Měj mne za bratra, já tebe za sestru...pak dráhu světce nastartoval slušně.

Oproti pohanské české kotlině byla Velká Morava organizačně a ideově o hodně dál, ale smrtí Svatopluka přišel čas Přemyslovců. Pokřtění, započaté Bořivojem a Ludmilou, jim dávalo náskok při sjednocování pod praporem křesťanství a také v jednáních s odvěkým mírumilovným sousedem za Krušnými horami. 120 volů a 500 hřiven stříbra, natolik Václavovi vyměřil daň za mír Heinrich der Fogler, tedy Jindřich Ptáčník. Když pominu hospodářská zvířata, pak se nejednalo zrovna o pakatel, jedna hřivna se rovnala zhruba 250 gramům. Ale výsledkem bylo také spojenectví s mocným saským sousedem, což podtrhlo založení kostela svatého Víta, patrona Saska.

Václav vládl v letech 921-935 a jeho politika se zdála pragmatická, ale ne každému se zamlouvala. Jakoby spor jeho babičky a matky, vyvrcholený vraždou Ludmily, načrtl i příběh bratrů. Rozdílné povahy, příklon Václava k babičce a Boleslava k matce, jiný pohled na zahraniční politiku, včetně uvedené daně, aktivovalo následující události.

28.září pozval Boleslav bráchu do Boleslavi na posvícení a když se ráno Václav vypravil na bohoslužbu, střetli se bratři na ostří meče. První útok Václav odrazil, ale dalším třem útočníkům už neodolal a v úkrytu na církevní půdě mu zabránil kněz uzavřením kostela.

Ale zase, objevily se i spekulace, že mohlo jít o nešťastnou náhodu. Proč by jinak Boleslav nechal přenést ostatky bratra do Prahy a slavně uložit do svatovítského kostela, že. Navíc tím odstartoval bratrovu cestu k svatořečení, jako prvního a dodnes jediného Čecha zapsaného do celosvětového kalendáře římskokatolické církve. Ač tak či tak, státní převrat byl zahájen a dokončen vyvražděním Václavových věrných i přívrženců.

Snaha zařadit zbožného Václava mezi svaté uspěla už v druhé polovině 10. století. Jako v mnoha případech byly předehrou zázraky. Například už za jeho života mu po boku prý stáli andělé, a tak byl založen svatováclavský kult jako ideologie nového státu, který úspěšně proplul dějinami. Jen vzpomeňme třeba na Karla IV., který královskou korunu nazval svatováclavskou.

Svatý Václav je uznávaným patronem a ochráncem českých a moravských zemí.  Od roku 1933 sedí na koni s praporcem v ruce na Václavské náměstí, jakoby shlížel na svůj lid, který k němu v dobách zlých přispěchá.

A Boleslav? Přeze všechno byl velice úspěšným knížetem.

Jo a objevují se i teorie, že žádný Václav neexistoval, a že byl s Boleslavem vlastně jedna osoba. No co je moc, to už je moc...

 

související článek JAK TO BYLO SE SVATOU LUDMILOU.

Autor: Jaromír Šiša | středa 28.9.2022 7:35 | karma článku: 39,80 | přečteno: 2743x
  • Další články autora

Jaromír Šiša

Jsem důchodce a nemám věčně na nic čas.

V různých obměnách často slýchané a na první pohled nelogická hláška, má velice jednoduché vysvětlení. Důchodci totiž zahodili

24.4.2024 v 12:25 | Karma: 40,84 | Přečteno: 3089x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem s foťákem kroužil kolem komína,

což znamenalo nastavit na kružítku 50 km, zabodnout doprostřed kuchyně, ohraničit prostor, nasednout a vyrazit. I když demarkační čáru jsem občas malinko i přejel. Výprava je inspirována dobou, kdy

10.4.2024 v 9:10 | Karma: 38,31 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3341x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma: 37,43 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská, to k sobě ladí.

Přemysl Otakar I. je možná trochu zapomínaný Přemyslovec, byť jeho úsilím se narodila jedna z nejdůležitějších listin pro vývoj české státnosti. V roce 1158 byl na českého krále korunován Vladislav II. I když pouze

5.3.2024 v 9:06 | Karma: 35,67 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 551
  • Celková karma 38,51
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik