Jak je to v Izraeli s covidem? Mám o tom čerstvé zprávy.

16. 04. 2021 9:05:43
Naše patlání se s pandemií máme v každodenní paměti. Vládě se moc nedaří. O tom vypovídají statistiky. V počtu zemřelých na 100000 obyvatel jsme na špici a s očkováním naopak na chvostu. I proto je pro nás srovnání s Izraelem

zajímavé. Tam opatření a očkování řídí armáda v ČR vláda. V čem je rozdíl?

Na iDNES.cz prohlásil velvyslanec Izraele Daniel Meron, že za vedoucí postavení v očkování vděčí Izrael digitalizaci zdravotnictví a důkladné přípravě. Při jiné příležitosti popsal současný stav. V únoru byl v zemi lockdown, jako je nyní v Česku, ale teď je u nás už všechno otevřené. Syn mi poslal video z koncertu se stovkami studentů. Lidé mohou chodit na fotbalové zápasy, do restaurací, pořádat venkovní akce. Většina školáků se vrátila do lavic. Postupně by se měla zrušit i povinnost nosit roušky. Nemocnice začaly zavírat covidová oddělení.

Potud oficiální prohlášení, a teď přidám zkušenosti kamarádky z nedávné cesty.

Přílet do Izraele. Musíte mít platné zdravotní pojištění a povolení izraelského MZ na vstup do země. Povolení se dává pouze izraelským občanům a cizincům s důvodem do země vstoupit.

Hned na letišti už je armáda. Žádný z cestujících se nedostane do země bez PCR testu. Provádí se hned na letišti. Je povinný a zdarma. Výsledek dostanete po sms do 24 hodin společně s armádou. Z letiště musíte jít do karantény na 10 dnů. Armáda se o to postará a odveze vás do pětihvězdičkového karanténního hotelu, kde budete zavření 10 dnů a nesmíte ani z pokoje. Armáda každý den volá a zjišťuje váš zdravotní stav. 9. den přijdou udělat druhý PCR test, též zdarma. Při negativním testu vás desátý den pustí z hotelu, ale ještě 4 dny můžete tak maximálně na zdravotní procházku nebo na menší nákup.

Po 14 dnech se můžete objednat na očkování, klidně na další den nebo zajít k pojízdné očkovací sanitce. Hned vás objednají na druhou dávku. 7 dní po ní dostanete certifikát o očkování a zelenou kartu.

Pří odletu ze země musíte mít očkování nezávislé na tom, zda jste izraelský občan nebo cizinec, který pobýval v Izraeli. Jinak vás nepustí na letiště, a také musíte mít povolení MZ Izraele na výlet. Plus vše, co vyžadují letecké společností a cílová destinace.

Návrat do Česka. Musíte mít povolení MZ ČR na vstup do státu a hotový PCR test platný 72 hod, který si musíte v zahraničí oběhat sami a také zaplatit. Zahraniční certifikát o očkování ani zelenou kartu ČR neuznává.

Po příletu jdete do karantény na 5 dnů, které vám nikdo neproplatí, i když je to nařízení. Nikdo se o vás nestará. Obvoláváte hygienu, lékaře a informační linky, abyste se dozvěděli, co vlastně máte dělat. Pak si objednáte druhy PCR test na 6.den po karanténě, který si opět zaplatíte. Pak znovu zjišťujete, kam musíte negativní výsledek poslat, to zapomněli uvést, i když to je podle vyhlášky povinné. Tolik kamarádka.

Jak jsou takové rozdíly možné? Možná proto, že v devítimilionové zemi dostalo vakcínu proti covid-19 5,3 milionu Izraelců starších 16 let a 4,9 milionu mají za sebou i druhou dávku, a že přístup mají profesionálnější a zodpovědnější.

Z pohledu cestování do zahraničí se nedá vyloučit, že ve hře budou do budoucna minimálně čerstvé testy.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK PŘÁTELÉ A COVID V ZAHRANIČÍ

Autor: Jaromír Šiša | pátek 16.4.2021 9:05 | karma článku: 35.77 | přečteno: 1099x

Další články blogera

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 35.29 | Přečteno: 1638 | Diskuse

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma článku: 36.60 | Přečteno: 1156 | Diskuse

Jaromír Šiša

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská, to k sobě ladí.

Přemysl Otakar I. je možná trochu zapomínaný Přemyslovec, byť jeho úsilím se narodila jedna z nejdůležitějších listin pro vývoj české státnosti. V roce 1158 byl na českého krále korunován Vladislav II. I když pouze

5.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 35.30 | Přečteno: 886 | Diskuse

Jaromír Šiša

Reklamní hlášky, slovní hříčky a srandovní nápisy, které rozesmějí.

Syrová reklama je nudná, ale dá se nápaditě okořenit. Stejně tak životem tvořící hlouposti. Jinak bychom měli o jeden důvod k úsměvu míň. Naštěstí jsme humorem dobře zásobováni, však posuďte sami, co jsem posbíral během cestování.

22.2.2024 v 9:10 | Karma článku: 43.05 | Přečteno: 5408 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 78 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.25 | Přečteno: 852 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.36 | Přečteno: 3213 | Diskuse
Počet článků 537 Celková karma 37.18 Průměrná čtenost 3794

68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...