Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik hmotných památek UNESCO je na území České republiky?

Tak schválně. Všechny jsem navštívil, což mohu doložit virtuální výpravou. Pak budou počty snadný. Světovým dědictvím UNESCO se označují vybrané kulturní a přírodní památky po celém světě. U nás nelze začít jinak než v

 Praze. Kromě hradu s katedrálou svatého Víta a Karlova mostu sem patří Hradčany, Malá Strana, Staré a Nové Město. Množství kostelů a paláců tvoří dohromady neopakovatelný a velkolepý celek. Guinessova kniha rekordů praví, že největším obývaným hradem je Windsor a největším historickým hradem je Pražský. Jaký v tom je rozdíl mi není jasný. Každopádně ten náš je na seznamu UNESCO od roku 1992.

Český Krumlov. Hrad a zámek s věží, o které Karel Čapek řekl, že je nejvěžovatější ze všech věží. Barokní divadlo, Maškarní sál, most přes Vltavu, středověké uličky, zámecká zahrada s otáčivým hledištěm...to vše je soubor, který Český Krumlov činí neopakovatelně famózním. Pro plaché návštěvníky je však v sezóně poněkud přeturistován. Na seznamu od roku 1992.

Historické centrum Telče s renesančními a barokními domy na náměstí. Původně dřevěné, se po požáru ve 14. století začaly stavět kamenné. Součástí není jen náměstí s podloubím, o které stalé probíhají "boje" jestli je u nás nejdelší zde v Litomyšli nebo ve Svitavách, ale samozřejmě také zámek se Zlatým a Rytířským sálem. Město si oblíbil Jan Zrzavý. Na seznamu od roku 1992.

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Než byl v roce 1994 na seznam zapsán, muselo se město zavázat k odstranění hřbitova z ambitu, který nebyl původní. Dnes leží pod úpatím hory a "ukecaly se" pouze hroby těch, kteří se zasloužili o záchranu památky. Kostel je vrcholným dílem Jana Blažeje Santiniho a kabinetním příkladem barokní gotiky. Symbolika pětky, jako latinského slova tacui, mlčel jsem, je dána půdorysem ve tvaru pěticípé hvězdy, a také pěti vchody, oltářními výklenky a počtem andělů a hvězd na hlavním oltáři. Jen považte, v době komunistické se uvažovalo o jeho zbourání. Samostatná fotoreportáž zde.

Kutná Hora. Historické centrum s chrámem svaté Barbory a na předměstí Sedlec katedrála Nanebevzetí Panny Marie. Nejen za rozvojem a prosperitou města, ale celého českého království stály stříbrné doly. Odtud název pokladnice země. S příkladným patriotismem místních obyvatel bylo opraveno mnoho domů historického jádra. Do souboru staveb patří také Vlašský dvůr, který býval dočasným sídlem českých králů. Na seznamu od roku 1995.

Lednicko-valtický areál je člověkem nejrozsáhlejší koncepčně upravenou krajinou na světě. Součástí jsou nejenom zámky v Lednici, Valticích, ale drobné stavby zakomponované do krajiny, včetně Minaretu. Panství bylo v držení Lichtensteinů do roku 1945, kdy bylo na základě Benešových dekretů zabaveno. Roku 1676 proběhl ve Valticích čarodějnický proces, na tehdejší dobu pro obviněné s pozoruhodným závěrem. Čarodějky byly prý nakonec osvobozeny. Zapsáno na seznam v roce 1996.

Holašovice, soubor hospodářských a obytných stavení selského baroka. Kolem návsi s rybníčkem stojí domy se špýchary a bohatě zdobenými štíty, kaplička a kovárna. Najdete tu také keramickou dílnu a kamenný kruh. Znáte bohatou nevěstu, co měla dukáty, jménem Maruška Krušinová? Jako Prodanou nevěstu z opery Bedřicha Smetany určitě. Filmová verze se natáčela právě zde. Zapsáno na seznam  v roce 1998. Samostatná fotoreportáž zde.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži, je pozoruhodným komplexem historických sálů, knihoven, unikátních archivů, zvláště hudebního. Mezi skvosty patří i obrazárna s jednou z nejhodnotnějších kolekcí svého druhu v celosvětovém měřítku, kde zvláště vyniká nejslavnější obraz Tiziana Apollo a Marsyas. Na seznam patří také Květná zahrada, která je unikátní dílo evropského zahradnického umění 17. století. Zapsáno v roce 1998.

Litomyšl, renesanční perla evropského formátu. Po úpravách v 18.století si zámek zachoval nedotčený vzhled, včetně unikátní sgrafitové výzdoby. Na fasádě napočítáte cca 8000 psaníček. Obdivovat lze rodinné divadlo, včetně souboru kulis. Do areálu patří také hospodářské budovy s pivovarem, kde se do rodiny sládka narodil Bedřich Smetana. Nizozemská letecká společnost KLM pojmenovala svoje letadla podle památek UNESCO a jedno z nich nese název Litomyšl Castle. Na seznamu od roku 1999.

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, budovaný v letech 1716-1754. Stojí v historickém centru nedaleko orloje. Patřil v té době k módní vlně, ale výtvarnou koncepcí, množstvím figurální výzdoby, rozměry a výškou 35 metrů se od všech podobných památek výrazně odlišuje. V autorech soch nehledejte italské mistry baroka, ale moravské umělce v čele s Ondřejem Zahnerem. Vysvěcení se osobně zúčastnila císařovna Marie Terezie s manželem Františkem I. Štěpánem Lotrinským. Na seznamu od roku 2000.

Bývaly doby, kdy byl celý v pevném v obklíčení.

Jedinou památkou UNESCO moderní architektury u nás je vila Tugendhat v Brně. Její architekt Ludwig Mies van der Rohe ji vytvořil na přání Grety Tugendhat pro jejího manžela, který se děsil stísněného bydlení. Stavba začala roku 1929 a na Vánoce 1930 se Tugendhatovi s dětmi přestěhovali. Před válkou se odstěhovali do Švýcarska, aby v roce 1939 vilu konfiskovalo gestapo. Po osvobození Brna se o vilu "staral" jezdecký oddíl maršála Malinovského. Postupně tu působila taneční škola a rehabilitační středisko pro děti. V roce 1992 tu pod stromem Klaus s Mečiarem domlouvali rozdělení Československa. V roce 2012 byla vila po obnově a restauraci otevřena. Na seznamu od roku 2002. Samostatná fotoreportáž zde.

 Třebíč s bazilikou svatého Prokopa a židovskou čtvrtí, která byla ještě v polovině 80. let 20. století určena k asanaci. Dnes slouží jako jediná památka UNESCO dokládající židovskou kulturu mimo území Izraele. Je také ojedinělou ukázkou urbanistické architektury a příkladem soužití židovské a křesťanské komunity až do 20.století. Mimořádná architektonická hodnota baziliky spočívá ve spojení dvou slohových období. Románského, což byla původní koncepce a gotického. Přitom se prvky doplňují. UNESCO od roku 2003

 Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří. Jak napovídá název, tato památka nezná hranic. Více než 800 let soustavné těžby, to už je tradice. Za tu dobu vznikla v Krušných horách jedinečná hornická krajina s unikátními památkami v nadzemí i podzemí s hustou sítí horních měst. Těžba postupně pronikala stále hlouběji a dále do hor a na řadu přišly nové technologie, a tím i objevení dalších bohatých nalezišť. v 19. století ztratilo stříbro význam. Po 2. světové válce důlní činnost vzrostla objevem uranu, se všemi důsledky s tím spojenými. Na seznamu od roku 2019.

 Kladruby-Krajina pro chov koní, což zahrnuje hřebčín, pastviny, vybudované kanály a komunikace lemované alejemi. Celek je ukázkou spojení přírody s člověkem. Hřebčín stále slouží k chovu starokladrubských běloušů, což je podoba koně, kterou nenajdete v žádném jiném hřebčíně na světě. Na seznamu od roku 2019.

Tak kolik jste jich napočítali? Slušelo by se ještě dodat, že do knihy UNESCO jsou zapsána i nehmotná dědictví. Verbuňk, mužský lidový tanec ze Slovácka, Masopustní průvod s maskami na Hlinecku, Sokolnictví, Jízda králů, lidová slavnost ze Slovácka a Hané, Loutkařství společně se Slovenskem a Modrotisk, textilní tiskařská technika.

předešlá fotoreportáž  PUTOVÁNÍ PODÉL OHŘE

Autor: Jaromír Šiša | čtvrtek 19.11.2020 10:12 | karma článku: 39,25 | přečteno: 2247x
  • Další články autora

Jaromír Šiša

Jsem důchodce a nemám věčně na nic čas.

V různých obměnách často slýchané a na první pohled nelogická hláška, má velice jednoduché vysvětlení. Důchodci totiž zahodili

24.4.2024 v 12:25 | Karma: 19,91 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem s foťákem kroužil kolem komína,

což znamenalo nastavit na kružítku 50 km, zabodnout doprostřed kuchyně, ohraničit prostor, nasednout a vyrazit. I když demarkační čáru jsem občas malinko i přejel. Výprava je inspirována dobou, kdy

10.4.2024 v 9:10 | Karma: 38,06 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma: 39,76 | Přečteno: 3238x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma: 37,32 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská, to k sobě ladí.

Přemysl Otakar I. je možná trochu zapomínaný Přemyslovec, byť jeho úsilím se narodila jedna z nejdůležitějších listin pro vývoj české státnosti. V roce 1158 byl na českého krále korunován Vladislav II. I když pouze

5.3.2024 v 9:06 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Hlavní hygienička Svrčinová ve funkci končí. Vláda ji na její žádost odvolala

24. dubna 2024  14:37

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová skončí, vláda ji ve středu na její vlastní žádost odvolala,...

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

24. dubna 2024  14:31

Za začátek nové éry označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vstup deseti východních...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

  • Počet článků 551
  • Celková karma 35,37
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik