Dnes je to přesně 600 let, co se narodil husitský král Jiří z Poděbrad,

23. 04. 2020 8:05:29
vlastním jménem Jiřík z Kunštátu a Poděbrad. Byl především velice schopný a obratný politik, ale válčení se nemohl vyhnout. Už jako mladík bojoval v bitvě u Lipan na straně vítězů. Jeho otec, který padl ve 24 letech, byl významný

husitský velitel. Za matku se uvádí trochu nejistě Anna z Vartenberka. Ve sporech kališníků a katolíků zastával pozici přijatelných kompromisů a hájil víru a přesvědčení umírněného kališníka celý život. Byl k tomu obdařen schopnostmi. Již ve dvaceti se stal krajským správcem a svoje diplomatické nadání neustále rozvíjel a uplatňoval.

Po debaklu křižáků u Domažlic došlo na jednání a k dohodě mezi Basilejským koncilem a husity, zvaná kompaktáta, potvrzená v Jihlavě a dovolující Čechům...přijímat tělo boží a krev pod dvojí způsobou...Ukončila husitskou revoluci a nastolila vládu dvojího lidu. Nesla podpis i císaře Zikmunda. Po jeho smrti měli být zárukou stabilizace strážci pořádku, tkzn Landsfůdy, nahrazující absenci státní moci. V čele jednoho z nich vynikal Jiří z Poděbrad. Jeho schopnosti ho vynesly až k jmenování zemským správcem za dosud nezletilého dědice trůnu Ladislava Pohrobka, vnuka Zikmunda Lucemburského.

Po jeho náhlé smrti a bezvládí poklekl při Staroměstském sněmování Zdeněk ze Šternberka před Jiřího a pravil...Ať pan správce je králem našim...a tak byl Jiřík 2. března 1458 zvolen českým králem, následně přijat moravským zemským sněmem a 7. května korunován v katedrále sv. Víta jako král dvojího lidu. Bez dynastických nároků a ještě k tomu husita. Pro tehdejší upjatou dobu úplná senzace. Všechny pražské zvony se mohly rozeznít. O den později byla korunována manželka Johana z Rožmitálu, po Elišce Přemyslovně druhá a poslední královna českého rodu. Jak napsal neznámý kronikář...A z toho byla veliká radost Čechuom a mnozí sú plakali pro radost, že Buoh vysvobodil je z moci německých králuov...Zdálo se, že klid byl na obzoru.

Pro české země byla kompaktáta zemským zákonem a pro Jiříka základním dokumentem. I když byl nucen před korunovací v tajnosti přísahat uherským biskupům, že zachová jednotu víry tak věřil, že tehdejší Evropa může žít v míru, i přes náboženské rozpory. Měl na mysli především sounáležitost, až potom "stranickou" příslušnost. Sám šel v rodině příkladem. Manželka byla katoličkou, on zůstal kališníkem. Vzájemně se respektovali a podporovali i při státnických rozhodnutích.

Už roku 1462 však papež Pius II. platnost kompaktát zrušil. Prý byly jen pro jednu generaci. Jiří z Poděbrad odpověděl návrhem na ustanovení křesťanského spolku, který by řešil spory jednáním, zajistil obranu proti Osmanům a vyslal do Evropy slavné české poselstvo. Okružní cesta Evropou trvala dva roky. Vyjelo s 52 koňmi a jedním zásobovacím vozem. Plán však opomíjel papeže, a tak výsledek byl opačný, v podobě vyhlášení křížové výpravy, prohlášení Jiříka kacířem a uvalením klatby. Současně se proti němu zformovala část šlechty. Ach ti Češi. Od té doby byl Jiřík v defenzivě.

První reakce přišla z Uher od bývalého zetě Matyáše Korvína.(byl stejně jako Jiřík zvolen z domácí šlechty). Ach ty příbuzenské vztahy. Vtrhl na Moravu, obsadil Špilberk a postupoval zasněženou krajinou ku Praze. V krutém mrazu mu před Čáslaví spadla čelist. Před ním řady vozové hradby a bojovná pěchota. V týlu připravené jezdectvo a palné zbraně. K tomu vlastní vojsko uvázlé v závějích údolí řeky Doubravy. Obklíčení bylo dokonalé. Nepřítele stačilo vyhladovět. Jak píše Josef Frais ve své knize Slavné prohry a slavná vítězství Koruny české...Tady nebylo třeba brilantního mozku generála, situaci by zvládnul i čerstvý odvedenec...Ale právě v této chvíli dal už značně obtloustlý Jiřík, přednost oblíbené diplomacii a uvěřil mírovému slibu jasně poraženého. "Vděčný" Matyáš se pak nechal zakrátko zvolit českým králem.

Nastala další fáze bojů, během kterých však Jiřík z Poděbrad v pouhých padesáti letech, už značně tělnatý a neschopný pohybu, roku 1471 zemřel. Jeho volba postrádala jakékoliv nástupnické ohledy, a tak se stal jediným skutečně svobodně zvoleným Českým králem, a je právem pohřben v královské hrobce Chrámu svatého Víta. Po něm už na trůn dosedli jen monarchové cizích dynastií. Čest a sláva tomuto muži.

Další zdroje: Jaroslav Kosina Světové dějiny, kolektivy autorů Dějiny zemí Koruny české, Královská Trilogie a Panovníci českých zemí.

související článek Přemysl Otakar II.

Autor: Jaromír Šiša | čtvrtek 23.4.2020 8:05 | karma článku: 38.34 | přečteno: 1213x

Další články blogera

Jaromír Šiša

Veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma článku: 36.48 | Přečteno: 1132 | Diskuse

Jaromír Šiša

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská, to k sobě ladí.

Přemysl Otakar I. je možná trochu zapomínaný Přemyslovec, byť jeho úsilím se narodila jedna z nejdůležitějších listin pro vývoj české státnosti. V roce 1158 byl na českého krále korunován Vladislav II. I když pouze

5.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 35.25 | Přečteno: 878 | Diskuse

Jaromír Šiša

Reklamní hlášky, slovní hříčky a srandovní nápisy, které rozesmějí.

Syrová reklama je nudná, ale dá se nápaditě okořenit. Stejně tak životem tvořící hlouposti. Jinak bychom měli o jeden důvod k úsměvu míň. Naštěstí jsme humorem dobře zásobováni, však posuďte sami, co jsem posbíral během cestování.

22.2.2024 v 9:10 | Karma článku: 43.05 | Přečteno: 5396 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 135 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 125 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 537 Celková karma 37.50 Průměrná čtenost 3790

68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...