Přesně před 75 lety byl popraven kat českého národa, Karl Hermann Frank.

22. 05. 2021 9:13:18
Pangermánství a nenávist k Čechům a židům našel už v kolébce. Od mládí byl členem všech možným proněmeckých a protičeských organizací. Začal jako neúspěšný knihkupec a po hvězdné kariéře skončil na šibenici. Těžko najít v našich

dějinách více nenáviděného "spoluobčana". Třetí protektor Daluege o něm prohlásil: Neznám nikoho jiného, kdo by víc nenáviděl Čechy.

Narodil se roku 1898 v Karlových Varech. Otec mu dal jméno podle nacionalisty Karla Hermanna Wolfa. V dětství přišel při hře o pravé oko, což mu údajně způsobili čeští spolužáci. Po neúspěchu na právnické fakultě Německé univerzity v Praze se živil jako úředník a knihkupec.

Od mládí byl zapojen do proněmeckého hnutí, které ho vyneslo až po bok Konráda Henleina. Po úspěchu Sudetoněmecké strany v parlamentních volbách v roce 1935 se stal paradoxně ústavním činitelem a postavil se do čela poslaneckého klubu. Parlamentní práce se ale nezúčastňoval, mandát mu sloužil jen jako zdroj příjmů.

Po Norimberském sjezdu NSDAP začala Sudetoněmecká strana zcela plnit pokyny z Německa a ty zněly, rozvrátit Československo provokacemi. V září 1938 byl Hitlerem k tomuto účelu založen Sudetoněmecký sbor neboli orneři. To už byl Frank osobně instruován Hitlerem. Odpor československých orgánů však rozletu ustřihnul křídla a vše ukončila až vyšší politika v podobě Mnichovské zrady, viz zde.

Začala éra Česko-Slovenské republiky, ukončená v březnu 1939 obsazením zbytku státu a vyhlášením Protektorátu Čech a Moravy. Frank byl povýšen do hodnosti Gruppenführera SS a jmenován říšským sekretářem. Protektorem se stal šlechtic Konstantin von Neurath, patrně na žádost Háchy, aby do úřadu nebyl jmenován sudetský Němec.

S Heydrichem, který vystřídal ve funkci Neuratha, si v cílech a prostředcích dobře rozuměli. Bydleli vedle sebe v Panenských Břežanech. Po smrti Heydricha byl, ke své nelibosti, opět přeskočen ve funkci protektora, ale Daluege a Frick byly už jen pouhé loutky. Moc pevně uchopil Frank. Mezi jeho obliby patřily přednášky, "dokazující", že Češi jsou omylem. Na srazu pohlavárů v Karlově Studánce řekl: Čechy a Morava patří nezvratně a provždy k říši. Leží v německém politickém a životním prostoru, což zakazuje politickou samostatnost...Při návštěvě Guvernamentu prohlásil: Kdo zná historické souvislosti pochopí, že šílená politika Masaryka a Beneše, která vedla k zřízení Československa, byla jen přechodná epizoda.

Když se v srpnu 1943 stal členem říšské vlády ve funkci ministra pro Čechy a Moravu, jeho moc se stala neomezenou. Ztotožnil se s ideou Heydricha v době války nechat Čechy v relativním klidu, aby vyráběli zbraně, po vítězství je zlikvidovat. Nebyl zastáncem okamžité likvidace, říkal tomu odpolitizování.

Ještě v květnu 1945 varoval svoje spoluobčany, jak je najednou začal nazývat, že každou vzpouru utopí v krvi a dál podepisoval rozsudky smrti. Pak už nastal strmý pád. Jen pár hodin před příchodem Rudé armády opustil s manželkou a štábem Prahu a v Rokycanech byl zadržen. Když byl předveden k výslechu a uviděl československou uniformu, tvrdil, že je politickým zajatcem Američanů. Generál Ečer ho zchladil: Ne, jste obviněn ze sprostých zločinů a od roku 1944 uveden na listině válečných zločinců. Budete vydán k potrestání Československé vládě.

Ve vězení sepsal servilní dopis s žádostí o přidělení odlehlého místa, kde by s rodinou dožil. Bohuslav Ečer ho však nelitoval: Už si naříkáte na osud? České matky a otcové také měli svoje rodiny, když jste je dal vraždit. Tehdy jste s nimi neměl slitování.

Neměl ho ani mimořádný soud a předal Franka, který samozřejmě plnil jen rozkazy, dne 22.května 1946 katovi. Veřejné popravě přihlíželo 5000 lidí.

Vila K.H.Franka v Panenských Břežanech

article_photo

Zdroje:Jan B.Uhlíř Karl H. Frank, Emil Hruška Pán Protektorátu, Dějiny zemí koruny české

Tématisky související článek 130 LET OD NAROZENÍ ALOISE ELÍÁŠE

Autor: Jaromír Šiša | sobota 22.5.2021 9:13 | karma článku: 39.54 | přečteno: 1258x

Další články blogera

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1356 | Diskuse

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma článku: 36.60 | Přečteno: 1152 | Diskuse

Jaromír Šiša

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská, to k sobě ladí.

Přemysl Otakar I. je možná trochu zapomínaný Přemyslovec, byť jeho úsilím se narodila jedna z nejdůležitějších listin pro vývoj české státnosti. V roce 1158 byl na českého krále korunován Vladislav II. I když pouze

5.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 35.30 | Přečteno: 883 | Diskuse

Jaromír Šiša

Reklamní hlášky, slovní hříčky a srandovní nápisy, které rozesmějí.

Syrová reklama je nudná, ale dá se nápaditě okořenit. Stejně tak životem tvořící hlouposti. Jinak bychom měli o jeden důvod k úsměvu míň. Naštěstí jsme humorem dobře zásobováni, však posuďte sami, co jsem posbíral během cestování.

22.2.2024 v 9:10 | Karma článku: 43.05 | Přečteno: 5407 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 537 Celková karma 36.91 Průměrná čtenost 3793

68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...