Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak to vlastně je a bylo s tím českým, dobrým, zakázaným rumem?

16. 02. 2015 14:38:15
Pokud by si před deseti lety někdo v Bruselu ráčil přečíst Švejka, veškerý rozruch byl zbytečný. Prohlášení odborníka...rum neni kořalka...má u nás skoro zákonodárnou platnost. Na druhou stranu, mezi největší české dovednosti patří rozpoutat tsunami v kávové lžičce, a pak se v tom patlat, dokud se neobjeví nová katastrofa.

Seděli jsme tehdy u piva viz zde v obvyklé sestavě, když tu se rozletěly dveře a zaslzený Karel na celý salón zoufale zvolal...Zakázali nám rum! Oldu zachvátil hysterický pláč, Vencovi po měsíci neskočily játra, Pepek telefonoval manželce, že se dnes mimořádně zdrží a hospodská zmizela operativně přecenit zásoby.

Jobovka mě nerozhodila. Jenže tím jsem byl pro všechny vlastizrádce. Bylo jasné, že pokud přiblblý úsměv smysluplně nevysvětlím, můžu si hledat novou hospodu nebo spíš bydliště.

V zoufalém očekávání dobrých zpráv přítomní nastražili uši, případně zapnuli naslouchátka...EU po nás nežádá zrušení milovaného nápoje, pouze nám nařídila, aby se náš rum nejmenoval rum. Ten pravý se prý podle jakýchsi nesmyslných směrnic může vyrábět pouze z cukrové třtiny. Bohatě postačí, když vyměníme etikety a pijeme dál...Budeme objednávat rum, ale pít Božkov Tuzemský. Vysvětlení se podařilo a názorná ukázka se přímo nabízela. Díky národní hrdosti jsme kolečko doprovodili zpěvem státní hymny. Zmaten může být pouze přespolní, pokud si objedná rum v domnění, že dostane jakýsi drahý, bílý nechutný nápoj.

Některé nesmysly však mají tuhý kořínek a přetrvávají dál. Náš rum se prý, jako dříve, stále vyrábí z bramborového lihu...Houbeles. Díky trvalému spojení s Božkovem, bude snadné tuto pověru vyvrátit přímo od pramene. Cituji z korespondence...Dříve Rum, nyní Božkov Tuzemský, je od první minuty své historie, počínající rokem 1948, vyráběn z melasového lihu (melasa vzniká při výrobě cukru z cukrové řepy). Další ingredience...měkká plzeňská voda, cukerný sirup, jako barvivo karamel a vanilkové aroma. Bramborový líh se v Božkově pro výrobu nikdy nepoužíval.

Přes všechny módní vlny zelené, broskvové a já nevím jaké ještě, je rum neodmyslitelnou stálicí českých hospod. Kdo ho nemají, jakoby měli zavřeno. Navíc je velice univerzální. Hodí se do kofoly, kávy, čaje i k zabijačce viz zde, ale především do cukroví, a zde je třeba vyvrátit poslední pověru. Rum prý byl vynalezen kvůli našemu popíjení. Vůbec ne. I kdybychom se v hospodách upili, jeho hlavní poslání je jiné. O to se postaraly nekompromisním požadavkem všechny hospodyně. Vždyť Vánoce, kde nevoní rumové cukroví, nenahradí ani les ozdobených stromečků a bedna dárkového balení pravé skotské pod každým z nich. Naše popíjení je pouze průvodním, nechtěným, doplňkovým a okrajovým jevem.

Určeno čtenářům od 18. let.

Další pojednání  Roční období  Muži a pivo  fotoreportáže  O Švejkovi  Rozkvetlý komín 

Autor: Jaromír Šiša | pondělí 16.2.2015 14:38 | karma článku: 37.06 | přečteno: 2066x

Další články blogera

Jaromír Šiša

Pohledy z nížky i výšky na tu naši promoklou svitavskou pouť.

Poznámka skvělého Josefa Kemra ve filmu Na samotě u lesa nejlépe vyjádřila pouťové počasí. Pro ty kteří film neviděli výrok uvedu...prší a prší. Počasí si nevybíráme, buď nám je a nebo neni dopřáno.

5.9.2017 v 10:08 | Karma článku: 38.12 | Přečteno: 1260 | Diskuse

Jaromír Šiša

V hlavní roli koně, kočáry a mistři opratí.

V počítačové době je poučné seznámit se s řemesly, která se mohou zdát zapomenuta. Díky české šikovnosti tomu tak neni. Jen na výrobu kočáru je jich třeba devět a možná i víc,což dokumentovala akce Josefkol 2017,

29.8.2017 v 9:10 | Karma článku: 37.39 | Přečteno: 944 | Diskuse

Jaromír Šiša

Cesta a zastavení útrpného a hrdelního práva. Hříchy ani staletí nezměnila.

K tomu se třeba přenést se do středověku a Tišnova. Nad městem tu našli základy šibenice a s nápadem byla cesta na světě. Mučení nemohl vydržet nikdo a když ano, pak jen čarodějnice a čaroděj, takže to vyšlo nastejno.

7.8.2017 v 11:18 | Karma článku: 39.50 | Přečteno: 1372 | Diskuse

Jaromír Šiša

Pivo, guláš a kolotoč jsou úžasná kombinace. A k tomu jako dezert sraz veteránů.

Když se spojí pivní slavnosti se soutěží gulášů a srazem veteránů o dobrou zábavu je postaráno. Pokud se přidá i dobré počasí, tak to už vůbec. Však posuďte sami..

25.7.2017 v 10:40 | Karma článku: 40.39 | Přečteno: 1868 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Monika Lorenzová

Blog o Forexu

Raději bych tuto informaci vynechala, ale přišla jsem o práci. A zároveň jsem byla na dovolené. Zhluboka jsem dýchala a snažila jsem se se cítit dobře. Musím říct, že díky tomu jsem si dovolenou místy i pěkně užila.

19.9.2017 v 11:06 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 353 | Diskuse

Dana Adámková

Není vnučka jako vnučka

Tak, zase jednou musím mezi lidi do vsi. Obchod, pošta, lékárna. Tam se člověk dozví věcí a nových událostí, co kolikrát ani nepotřebuje vědět.

19.9.2017 v 10:58 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 323 | Diskuse

David Vlk

Jak zkazit vlastním dětem život.

Už vidím za pár let to svatební oznámení: "Stehno a Rosamunda si Vám dovolují oznámit, že od příští neděle budou užívat společné příjmení.............."

19.9.2017 v 9:43 | Karma článku: 28.96 | Přečteno: 1178 | Diskuse

Helena Vlachová

Čeho se v životě bojím

Je zajímavé, když jsem se na Kubě stala svědkem toho, jak vypadá ničivý hurikán, nepociťovala jsem příliš strach

19.9.2017 v 6:14 | Karma článku: 12.51 | Přečteno: 322 | Diskuse

Jana Slaninová

Peklo moderního lektora

Kde jsou ty časy, kdy měl Hála vlasy a přednášející pár papírů na kecpultu. K tomu svoji hlavu, styl a hlas. Dnes je tu audio technika, výpočetní technika, výkonné projektory, elektronicky řízené osvětlení. Stačí přijít a zazářit.

18.9.2017 v 19:19 | Karma článku: 18.42 | Přečteno: 419 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 38.85 Průměrná čtenost 3479

61 let ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.