Neratov nejsou Křtiny. Noblesu střídá skromná elegance.

.... Neratov leží v Orlických horách. Osud místního kostela je pohnutý se šťastným koncem. Hned po válce byl odstřelen zbloudilou střelou. Říká se, že z polské strany. Díky "péči" tehdejšího zřízení jeho devastace zdařile pokračovala. Až v roce 1990 se postupně započalo s opravami. Jeho výzdoba je strohá, ale střecha je unikátní svým prosklením. Dnes je opět vyhledávaným místem a konají se tu poutě a bohoslužby, ale také koncerty. U vchodu je kasička, kdo přispěje, hned na místě se mu zapíše dobrý skutek i bez potvrzení...

Orličky jsou fajnové po celý rok, což mohu snadno doložit fotoreportáží zde. Ideální přístupová cesta vede přes Zemskou bránu. Silnice je kvalitní, ale je třeba počítat s tím, že potkáte mnoho cyklistů i motorkářů.

Pak už je stačí v Bartošovicích pod kostelem odbočit na sever do kopce směr Orlické Záhoří a Šerlich a v půlce trasy nelze kostel v Neratově minout.

Takhle jsem ho objevil poprvé...a dál do prohlídky nebudu kecat. Snad ještě...pro "srovnání"se stavbou v nadpisu nabízím zde prohlídku kostela ve Křtinách.

Interiér sice neni tak noblesní, jako třeba v kostele v Křtinách viz zde ale svoje kouzlo, zajímavost a důstojnost rozhodně nepostrádá.

Nechci kazit důstojné téma....tak jen nenápadně naznačím, že hned přes silnici...

 

 

 

Dále nabízím skoro se vším související fotoblog Obrázkové hrátky s čestinou

Autor: Jaromír Šiša | čtvrtek 27.11.2014 10:05 | karma článku: 36,69 | přečteno: 1407x